ECMA begint met ontwikkeling van Open XML-standaard

11 december 2005

Afgelopen donderdag heeft de ECMA het International Technical Committee 45 (TC45) genstalleerd en de leden ervan verzocht een standaard, die volledig compatible is aan Microsofts Open XML-formaat, te ontwikkelen voor de opslag van bestanden. Door het bestandsformaat te verheffen tot standaard wordt het eenvoudiger om bestanden uit te wisselen tussen Office-suites, aldus het standaardenlichaam. ‘Documents are a fundamental means of personal and business communication, and the
foundation of information archival’, zo zei Jan van den Beld, Secretaris Generaal van ECMA
International. ‘The benefit of backward compatibility that this effort will provide is evident from the broad spectrum of sponsors that will work together under the formal ECMA standardisation
process. Following publication in ECMA, the standard is to be submitted for adoption under the
ISO/IEC JTC 1 process’. TC45 zal niet alleen verantwoordelijk zijn voor de initile ontwikkeling van de standaard, waarbij gebruikgemaakt zal worden van Microsofts formaat, maar ook voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling. De werkgroep is opgericht omdat onder meer Apple, de British Library, Intel en Toshiba hiertoe verzocht hadden nadat Microsoft het verzoek enkele weken geleden bij ECMA International had neergelegd.


Bij monde van Alan Yates, algemeen manager van Microsofts Information Worker Strategy, stelt Microsoft ‘extremely pleased’ te zijn met het in behandeling nemen van het verzoek. Dit ‘means customers and the industry are a major step forward toward preserved interoperability. We look forward to a continued open and productive process with ECMA and its members’, zo zei hij. Binnenkort, zo geeft Microsoft aan, zal een bijgewerkte lijst met vragen over het Open XML-bestandsformaat op Microsofts site geplaatst zal worden. De voornaamste verandering is het feit dat gekozen is de standaard onder een ‘Covenant Not to Sue’-licentie beschikbaar te stellen. Dit betekent dat het bestandsformaat zonder beperkingen of verplichtingen gemplementeerd kan worden. De eerdere licentie die Microsoft had bedacht voor het gebruik van Open XML kende enige beperkingen en verplichtingen waardoor onder meer het gebruik van het bestandsformaat in applicaties die gebruik maken van de GPL-licentie niet mogelijk was. Zo kon het formaat niet uitgebreidt worden met eigen tags en was het verplicht om in de software te verwijzen naar Microsoft als bedenker van het Open XML-formaat. Microsoft heeft nu echter gepoogd de blokkades uit de weg te ruimen, zodat een implementatie in alle beschikbare software plaats kan vinden. Echt gerustgesteld is evenwel lang niet iedereen, en dat heeft grotendeels te maken met de positie die de ECMA inneemt en verkondigt. Zie voor een uitgebreide reactie hier.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.