Open source geen vies woord ?

14 juli 2010

Volgens eurocommissaris Neelie Kroes is 'open source' geen vies woord meer. Dat zegt ze in haar openingstoespraak voor Guadec, een conferentie voor gebruikers en ontwikkelaars van de open source desktopomgeving Gnome. De conferentie vindt plaats vanaf 24 juli 2010 in Den Haag, maar de video is nu al te zien op de website van de organisatie. 'Het was altijd een vies woord, een eng woord. Niemand durfde het aan om opensource-oplossingen aan te bevelen binnen publieke organisaties. Wie zal ons technische ondersteuning verlenen en wat als we worden aangeklaagd voor het doen van inbreuk op iemands anders intellectuele eigendomsrechten ?', zegt Kroes in de video die als opening van de conferentie dient en nu al openbaar is gemaakt. Volgens Kroes is het tij echter aan het keren: 'We hebben nog geen eerlijk speelveld, maar gelukkig is de houding ten opzichte van open source software aan het veranderen.'  De eurocommissaris wijst op overheidsprojecten in Duitsland, Spanje en Frankrijk. Maar ook binnen de private sector zijn er 'dingen aan het veranderen.' Kroes: 'Tegenwoordig verklaren bedrijven trots dat ze niet alleen open source software gebruiken, maar ook eraan bijdragen.'


De eurocommissaris benadrukt het belang van opensourcegemeenschappen. 'Regeringen kunnen niet zomaar de digitale toekomst verkondigen en afleveren. Het werkelijke verschil wordt gemaakt door mensen en gemeenschappen zoals de opensourcebeweging'. Guadec-organisator Sanne te Meerman is het met deze analyse eens. 'Maatwerk heeft de meeste kans om te worden doorontwikkeld als de gemeenschap er iets in ziet en de software adopteert', schreef hij vorige week in een weblog op de website van het programmabureau Nederland Open in Verbinding. 'Dit impliceert dat een overheidsorganisatie, alvorens een dienst af te nemen, zou moeten onderzoeken of een bedrijf goede banden heeft met de gemeenschap van de te installeren (open source) software. En levert een bedrijf eigenlijk wel écht maatwerk, of laat het zich goed betalen voor het toevoegen van een reeds beschikbare add-on? Weer is de ‘community' de aangewezen plek om informatie in te winnen'. Gnome is een open source desktopomgeving en ontwikkelplatform voor besturingssystemen die tot de Unix-familie behoren, zoals GNU/Linux en BSD. Guadec staat voor Gnome Users And Developers European Conference. Het is de 11e keer dat de conferentie georganiseerd wordt in Europa. Voor Nederland is het een primeur. Guadec vond eerder onder meer plaats in Parijs, Kopenhagen, Birmingham, Istanboel en Sevilla. Meer informatie en het programma van Guadec en de extra events is te vinden op de website van de conferentie.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.