SCO-‘bewijs’ gepubliceerd

12 juli 2010

SCO-advocaat Kevin McBride (ook de broer van SCO-CEO Darl McBride) heeft delen van het bewijs van SCO tegen Linux online gezet. Dat deed hij vlak nadat SCO opnieuw in beroep ging. McBride zette de 'PDF's online op verzoek van een commentator op de website van zijn advocatenpraktijk annex blog. In totaal haalt McBride 46 voorbeelden aan van code die vanuit het door SCO gelicenceerde Unix zou zijn opgenomen in de Linux-broncode. Zoals verwacht gaan de vergelijkingen van de code vooral in op specifieke onderdelen. Componenten als LibElf (een implementatie van SVR4, een belangrijke Unix-OS uit 1988) en de STREAMS worden aangehaald als bewijs voor copy-paste van Unix naar Linux. Het is het eerste bewijs dat ook daadwerkelijk openbaar is gemaakt. Volgens McBride ligt nog veel meer aan bewijs voor de rechter, maar dat kan volgens hem niet worden geopenbaard vanwege rechterlijke bescherming. In de reacties op het stuk wordt het bewijs dat McBride heeft gepubliceerd sterk bekritiseerd. LibElf is beschikbaar onder de BSD-licentie en is dus gewoon een vrij component, terwijl STREAMS helemaal niet is geïmplementeerd in de Linuxkernel. Daarvoor, zo schrijft Slashdot-commenter Tom Hudson, is een add-on nodig (LiS), die op zichzelf niet eens STREAMS implementeert en alleen de protocollen vertaalt.


De zaak SCO vs. Linux komt voort uit een ruzie tussen SCO en IBM. Het bedrijf startte een rechtzaak tegen Big Blue omdat dat bedrijf delen van Unix onrechtmatig in Linux zou hebben verwerkt. SCO zou de rechten op Unix hebben gekocht van Novell. De claim van SCO strandt op beweringen van Novell, die beweert dat niet SCO maar zij de intellectueel eigendom van Unix in handen hebben. Vervolgens is SCO ook een procedure tegen Novell gestart. Met die acties is SCO kop van jut voor de opensource-gemeenschap, vooral omdat het bedrijf volgens geruchten financieel wordt gesteund door Microsoft. Theoretisch zouden alle Linux-distro's vogelvrij zijn mocht SCO de zaak tegen IBM winnen. Daar lijkt het niet op, aangezien de pogingen van SCO tegen Novell keer op keer voor de rechtbank stranden. Dat SCO, dat al zeer ruime tijd op het randje van faillissement balanceert, door kan gaan komt omdat iedere keer weer op het laatste moment een geldschieter zou zijn gevonden. Afgelopen week wist SCO, voor de zoveelste keer, op het laatste moment geld te vinden om tegen een uitspraak van afgelopen juni in beroep te gaan. McBride schrijft dat 'after careful review of all these issues, … Linux DOES violate UNIX copyrights, particularly in ELF code and related tools (debugger code, etc.), header file code wherein implementation code (not just the header interface) have been copied verbatim; STREAMS code; etc. that the Linux community use without license. Then there is the entire question of the overall structure and sequence of Linux being almost an exact copy of UNIX'. En verder: 'There was MUCH more submitted in the SCO v. IBM case that I cannot disclose publicly because it is comparison of code produced by IBM under court protective order that prohibits disclosure'. Volgens Ransom Love, CEO van Caldera, was het 'original plan … to combine Unix with Linux. Our intention was to see how Unix could expand and extend Linux. In a lot of technologies, Linux was going in slightly different ways, but we thought Unix was the natural companion to it. We took the Linux code that was available and learned to cleanly match it with the Unix APIs. The idea was to adopt Linux APIs and mechanisms to function on top of a scalable Unix code designed for SMP [symmetric multiprocessing]. At the time, Linux was moving to clustering to make Linux more scalable. We wanted to combine Unix's improved symmetric multiprocessing with Linux so that it would have both excellent clustering and SMP. Indeed, at first we wanted to open-source all of Unix's code'. Dat gebeurde uiteindelijk niet: Love moest vertrekken en Caldera/SCO werd van een Unix/Linuxbedrijf een juridische machine om IBM geld af te troggelen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.