Detectie van cyberaanvallen

8 juli 2010

De Amerikaanse overheid zou een programma zijn gestart dat cyberaanvallen op bedrijven en overheidsinstellingen vroegtijdig moet detecteren. Een eerste contract ter waarde van 100 miljoen dollar zou al zijn gesloten. Het detectiesysteem dat onder codenaam Perfect Citizen zou worden ontwikkeld, zou door de NSA moeten worden gecontroleerd. Op diverse strategische locaties in het netwerk moeten sensoren worden geplaatst om bij opvallende activiteiten alarm te kunnen slaan, zo meldt The Wall Street Journal. Vooral oude apparatuur zou betere beveiliging nodig hebben. De firma Raytheon Corp. zou al een contract ter waarde van 100 miljoen dollar hebben gesloten om het project te starten. Volgens een anonieme medewerker van Defensie zou Perfect Citizen de privacy niet meer schaden dan bewakingscamera's zouden doen en is het detectiesysteem nodig om belangrijke infrastructurele werken zoals het electriciteitsnetwerk beter tegen vijandelijke cyberaanvallen te beschermen.

In de VS is de afgelopen jaren onrust ontstaan na een serie cyberaanvallen vanuit China en Rusland. Onder andere het Pentagon was slachtoffer van hackers. In antwoord op de mogelijke gevaren van een cyberoorlog besloot het Amerikaanse leger om een Cyber Command op te richten. De NSA bevestigde het bestaan van dit controversiele programma om de IT-infrastructuur te beschermen, maar sprak tegen dat ‘the program would monitor network traffic on critical infrastructure networks’. De WSJ stelde dat de NSA ‘would rely on a set of sensors deployed in computer networks for critical infrastructure that would be triggered by unusual activity’. De NSA noemde de verklaringen van de WSJ ‘inaccurate’, omdat het programma ‘purely a vulnerabilities-assessment and capabilities-development contract’ is. ‘This is a research and engineering effort. There is no monitoring activity involved, and no sensors are employed in this endeavor’. En: ‘This contract provides a set of technical solutions that help the National Security Agency better understand the threats to national security networks, which is a critical part of NSA's mission of defending the nation. Any suggestions that there are illegal or invasive domestic activities associated with this contracted effort are simply not true’. Was de NSA nou net niet bedoeld voor dat soort acties ?

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.