‘Groene IT ? Daar doen we niet aan !’

22 juni 2010

Nederlandse ondernemingen doen niet aan milieuvriendelijk IT-gebruik. Toch vinden ze dat automatisering een cruciale rol speelt bij het realiseren van doelstellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dat blijkt uit de ICT Barometer van adviesbureau Ernst & Young en de Nationale ICT-Enquête 2010 van Afas ERP Software en Wolters Kluwer. Van de zeshonderd Nederlandse managers en directeuren die Ernst & Young ondervroeg, gaf 70 procent aan niet te doen aan groen gebruik van IT. Dat betekent dat ze niet milieubewust omgaan met IT-applicaties of dat apparaten 's nachts niet worden uitgezet of printers niet efficiënt worden gebruikt. Een op de drie ondervraagde bedrijven zegt wel milieubewust om te gaan met de IT-applicaties binnen het bedrijf. Kleine bedrijven doen dat beter dan grote. Bij de overheid en non-profitorganisaties is slechts een klein percentage (2 procent) op de hoogte van groene IT en doet daar ook iets mee. Uit de Nationale ICT-Enquête blijkt 96 procent van de 3023 ondervraagden vind dat IT een cruciale rol speelt bij het realiseren van MVO-doelstellingen en de invoering van het nieuwe werken. IT kan helpen bij het op afstand werken en zo de reistijd te verminderen, zeggen de respondenten. Andere voorbeeld van concreet MVO-beleid zijn digitaliseren en het terugdrinken van papiergebruik.


Van de ondervraagden heeft 75 procent beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen geformuleerd of is bezig met een analyse van de impact van de bedrijfsactiviteiten op samenleving en milieu. Volgens 68 procent worden deze ontwikkelingen doorgezet ondanks de economische situatie. Moderne IT biedt tal van mogelijkheden om op afstand te werken en zo de reistijd te verminderen. Invoering van deze technologie heeft een positief effect op de vermindering van bijvoorbeeld de CO2-uitstoot, maar ook hebben werknemers een voordeel, die met moderne IT beter in staat zijn om hun werk- en privéleven te combineren. Ook voor de invulling van de meest cruciale bedrijfsprocessen wordt IT als een kritische succesfactor gezien. Een ruime meerderheid van 84 procent geeft aan niet zonder IT te kunnen. Dat zien we ook terug in de investeringsbereidheid. Een ruime meerderheid van 84 procent geeft aan binnen twee jaar in IT te zullen investeren. Dat is iets meer dan in de Nationale ICT-Enquête van vorig jaar, toen een tweederde meerderheid aangaf binnen drie jaar geld uit te trekken voor IT-uitgaven. Net als vorig jaar wordt ook dit keer vooral geld uitgegeven aan software. Deze investeringen zijn op de agenda gezet omdat de bestaande software verouderd is of hoge kosten met zich meebrengt. Wel is het aandeel van SaaS/ASP gegroeid. Vorig jaar zei 10 procent van de respondenten in deze vorm van software te zullen investeren. Dit jaar geeft 18 procent van de ondervraagden aan hier geld in zullen steken. De Nationale IT-Enquête 2010, een initiatief van AFAS ERP Software en Wolters Kluwer, geeft een goed beeld van de plannen binnen het Nederlandse bedrijfsleven voor investeringen in IT en de automatisering van werkprocessen. Het onderzoek is in april van dit jaar uitgevoerd onder 3023 respondenten. Over groene IT zie hier.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.