Aanval op entertainmentindustrie ?

27 april 2010

XS4ALL heeft er genoeg van om door de entertainmentindustrie gebruikt te worden als een spil om illegaal downloaden tegen te gaan. Het is, zo stelt de provider, 'niet de taak van de ISP's om de problemen van de auteursrechtenindustrie op te lossen'. Het is niet meer dan redelijk dat zij dat zelf doen. XS4ALL doet een voorstel om de problemen rond illegaal downloaden op te lossen. Dit juist op het moment dat er opnieuw gediscussieerd wordt over een internetheffing, die downloaden 'legaal' zou maken en daarbij tegelijkertijd business modellen (zoals iTunes) om zeep helpt. Geen goede oplossing dus. Via een burgerinitiatief wil de provider 40.000 handtekeningen ophalen, waardoor de Tweede Kamer gedwongen wordt het als een wetsvoorstel te behandelen. XS4ALL wil dat het online publiceren van films en muziek wordt verplicht. Zo kunnen consumenten alle werken bekijken, waar en wanneer zij dat willen. Dat is nu ook al het geval, maar dan illegaal, zo stelt de provider. Als bijvoorbeeld een film in Amerika beschikbaar is, duurt het een tijd voordat hij ook in Nederland is te bekijken. Daarvoor is het mogelijk om de film illegaal te downloaden en dat doen internetgebruikers ook, vooral omdat er geen alternatieven zijn. Met 40.000 handtekeningen is de verplichte behandeling in het parlement te bereiken.


'Als alle films en muziek verplicht online worden geplaatst, is het probleem van illegaal downloaden verholpen', aldus het voorstel 'Muziek en film 4ALL'. Dat document begint met de dramatisch klinkende aanhef: 'Wij, alle internetgebruikers van Nederland, vertegenwoordigd door XS4ALL'. Dat riekt inderdaad naar drama, maar dat is de provider wel toevertrouwd. Het tijdstip van het online zetten van films- of muziek moet samenvallen met het tijdstip van de verspreiding via fysieke dragers. De ISP draagt geen oplossing aan voor winkels en bioscopen, die dan grootschalige – en legale – internetconcurrentie krijgen. Maar iedere oplossing maakt slachtoffers, en zeker niet iedereen zal films via het computerscherm of de eigen TV willen inruilen voor de ervaring in de bioscoop. 'De gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit moet minstens gelijk zijn aan de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van andere vormen van openbaarmaking. De rechthebbenden ontvangen voor dit gebruik een billijke vergoeding', stelt de provider. Desgevraagd zegt een woordvoerder van XS4ALL dat het voor de ISP niet bijzonder interessant is hoe dat geld bij de rechthebbenden terecht moet komen. 'Wij vinden het niet onze taak om zeer gedetailleerde businessplannen te schrijven voor de entertainmentindustrie. Zij stellen in hun oplossingen ook altijd voor dat wij het maar regelen zonder verder op in details te gaan'. Gedoeld wordt op een mogelijk downloadverbod, dat gehandhaafd kan worden door het monitoren van internetverkeer door providers, bijvoorbeeld met gebruik van Deep Packet Inspection. De implementatie, het beheer en de kosten daarvan lijken dan voor rekening van de providers, hoewel de entertainmentindustrie dat niet specificeert. De provider wil wel een voorstel doen waarop er geld verdiend kan worden aan het verplicht online zetten van films en muziek. 'Je zou een portal kunnnen maken of een website à la iTunes waarop je alle films en muziek waar iedereen op zit te wachten gewoon kan downloaden tegen een redelijke vergoeding. Bijvoorbeeld door te betalen met je creditcard, het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn'. Volgens XS4ALL is dit ook prima te regelen, omdat de entertainmentindustrie voor een groot deel geclusterd is in grote bedrijven. Daardoor zou er snel overeenstemming tussen partijen kunnen komen, denkt de provider. De verantwoordelijkheid teruggelegd derhalve: als de entertainmentindustrie een legaal alternatief biedt tegen een redelijke vergoeding zal het illegaal downloaden afnemen. Dat is althans de veronderstelling; of dat zo is, is uiteraard de vraag. Maar het voorstel heeft een groot voordeel: de entertainmentindustrie dient zelf actie te ondernemen en de uitvoering niet neer te leggen bij derde partijen. Het burgerinitiatief staat online en op dit moment zijn er 5120 stemmen ! Wat de entertainmentindustrie van het initiatief van de provider vindt, is onduidelijk. De NVPI, die in Nederland de entertainmentindustrie vertegenwoordigt, was niet direct bereikbaar voor commentaar. Waarschijnlijk zijn ze er tegen, want het betekent dat er zelf moet worden geinvesteerd en dat de rekening niet bij anderen kan worden neergelegd. XS4ALL denkt dat de 40.000 handtekeningen makkelijk worden gehaald. 'Waarschijnlijk worden het zelfs veel meer', voorspelt de zegsman. Ik zou zeggen: stemt voor, al is het alleen maar omdat het deze keer de rekening neerlegt daar waar hij thuishoort, bij de industrie !

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.