Linux-bedreigende patenten veilig

8 september 2009

Het Open Invention Network, een consortium dat Linux steunt, heeft 22 voormalige Microsoft-patenten opgekocht die Linux mogelijk bedreigden. OIN koopt de patenten van de Allied Security Trust. Die kocht het vorig jaar van Microsoft zelf, meldt de Wall Street Journal. Het OIN voorkomt hiermee dat de patenten Linux kunnen gaan bedreigen doordat ze in handen van zogenaamde patenttrollen komen. 'Today's announcement evidences OIN's continued commitment to acquire patents that may be relevant to Linux', zo zei OIN CEO Keith Bergelt. 'The prospect of these patents being placed in the hands of non-practicing entities was a threat that has been averted with these purchases, irrespective of patent quality and whether or not the patents truly read on Linux'. Over het algemeen gaat OIN er vanuit dat dat niet zo is, maar interpretaties kunnen evengoed dreigend zijn. Allied Security Trust was blij dat OIN de patenten gekocht heeft. 'OIN's purchase ensures that these important patents will not be used by patent trolls or others seeking to disrupt Linux and the many companies and individuals advancing this important technology', zo zei Dan McCurdy. Uitvoerend directeur van AST. Leden van het OIN zijn IBM, Novell en RedHat, maar ook Philips, Sony en NEC.


Het is niet bekend om welke patenten het precies gaat, maar Microsoft heeft ze jaren geleden van Silicon Graphics (SGI) overgenomen. Ze zouden onder meer betrekking hebben op Linux. Ten minste, zo omschreef Microsoft ze toen het de patenten vorig jaar in een besloten veiling verkocht. Bij die veiling wist Allied Security Trust (AST) de patenten te verkrijgen. Achter AST gaan bedrijven als HP, Google, Cisco en Sun schuil. Het AST richt zich op patenten met de catch and release-strategie. Nadat de organisatie een patent heeft gekocht, legt het ruime licenties vast voor zijn leden waarna het patent weer in de verkoop wordt gedaan. De leden zijn zo verzekerd dat ze de technologie kunnen blijven gebruiken, ook al mocht het octrooi in handen van patenttrollen komen. Microsoft houdt al jaren vol dat Linux 'honderden patenten' van Microsoft schendt. Dat dreigement, meermaals door ceo Steve Ballmer geuit, werd nooit geconcretiseerd. Microsoft sloot wel belangrijke licentiedeals voor patenten met onder meer Novell. De eerste concrete patentaanklacht tegen Linux speelde eerder dit jaar. Microsoft klaagde toen TomTom aan wegens inbreuk op een patent op het FAT-bestandssysteem. TomTom schikte, maar de Linux-gemeenschap sloeg alarm. Het Open Invention Network riep op om 'prior art' te vinden om Microsofts FAT-patent onderuit te halen. De Linux-kernel kreeg voor de zekerheid een patch, zodat het nu FAT-technologie anders gebruikt en daarmee het patent van Microsoft omzeilt. Bergelt zei 'that his organization was not invited by Microsoft to directly participate in the bidding for the patents', waardoor de indruk gewekt was dat 'Microsoft was more interested in selling to someone that might have targeted Linux as opposed to just maximizing the sales price for the patents' Microsoft bevestigde dat het 'sold the patents to AST in July', maar gaf geen commentaar op de deal. Microsoft zei dat 'These patents were deemed to be non-core to our business and non-essential for our IP portfolio. When an interested buyer for this technology was identified, after discussing it both internally and with the potential buyer, we felt this was the right direction to go in relating to these specific patents'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.