GoogleBooks zwaar onder vuur

9 september 2009

Een grote groep bedrijven, schrijvers, uitgevers en burgerorganisaties maakt bezwaar tegen de Google Books schikking, die een gevaar zou zijn voor de privacy. 'The settlement has no limitations on Google's collection and use of reader information and no privacy standards for data retention, deletion and sharing of that data with third parties', zo zegt het document dat dinsdag bij de rechtbank werd gedeponeerd door de Electronic Frontier Foundation, de American Civil Liberties Union en andere groeperingen. Meer dan twee dozijn Amerikaanse auteurs en uitgevers protesteren tegen de voorgestelde schikking tussen Google en de industrie. Volgens hen kunnen 'without stronger privacy safeguards, Google employees, third parties, or the U.S. government could obtain lists of the books people have purchased and read'. De schikking kwam na twee jaar tot stand en zorgt ervoor dat auteurs worden betaald door Google als hun boek wordt ingescand door de zoekgigant. Google wil 63 procent van de gegenereerde omzet delen met de rechthebbenden. Dit moet nog goedgekeurd worden door de rechter. Bij de groep rechthebbenden die bezwaar maken tegen de schikking zijn ook winnaar van de Pullitzer Prijs, Michael Chabon, beveiligingsexpert Bruce Schneier en schrijvers van boeken over seksualiteit, erotica en medische marihuana. 'If there is no privacy of thought — which includes implicitly the right to read what one wants, without the approval, consent or knowledge of others — then there is no privacy, period, zo zegt Chabon.


Google kan naar verluidt bijhouden welke gebruiker hoeveel tijd besteed aan een bepaalde pagina van een gedigitaliseerd boek. Schneier denkt dat 'the fear of tracking will create a chilling effect on readers, reduce my readership and therefore my revenue from these books. Moreover, I write these books in order to participate in the public debate on issues. Reduced readership negatively impacts my expressive interests as an author'. Google reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. Wel liet het bedrijf eerder weten grote stappen te zullen nemen om de privacy van gebruikers beter te beschermen. 'While Google Books has always been covered by the general privacy policy for all of Google's services, we understand that the privacy of reading records is especially important to readers and libraries', zo schrijft Jane Horvath, Google's Global Privacy Counsel, in een blog. Google publiceerde ook een privacy policy voor Google Books. Daarin benadrukt het bedrijf geen informatie over lezers vrij te geven, maar zegt wel uitzonderingen te maken onder bepaalde omstandigheden, zoals een dwangbevel van de rechter. De deadline voor het aantekenen van bezwaar verliep gisteren. De zitting over de zaak staat gepland op zeven oktober. Naast auteurs en burgerrechtenorganisaties vuren ook talloze bedrijven een laatste salvo af tegen de Google Books deal. Een aantal Nederlandse uitgeverijen hebben bezwaar aangetekend bij de rechtbank in New York. Hieronder Querido, Ploegsma, Arbeiderspers en Spectrum, die stellen dat de Amerikaanse bibliotheken illegaal opereren door hun boeken zonder toestemming door Google te laten inscannen. Google Books ligt al langer van meer kanten onder vuur. Zo maakten ook Frankrijk en Duitsland bezwaar tegen het opt-out systeem dat Google eerst hanteerde. Gisteren stelde de zoekgigant voor om voor Europese boeken waarop een auteursrecht berust een opt-in systeem te gaan gebruiken. Rechthebbende hoeven op die manier niet meer aan te kloppen bij Google. Behalve als de auteur het boek per se op deze manier wil verspreiden. Ook deze regeling is nog niet definitief goedgekeurd.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.