Publiceren van ‘gestolen’ data wordt strafbaar

10 september 2009

Een nagenoeg gereed wetsvoorstel (nog wel in concept) moet ervoor zorgen dat het plaatsen van gestolen filmpjes of foto's op Internet kan leiden tot een gevangenisstraf van vier jaar. Op het plaatsen van ontvreemde webcams, foto's of andere ontfutselde computergegevens door websitebeheerders moeten forse straffen komen te staan. Het voorstel komt van minister Hirsch Ballin. De heling van computergegevens is nu nog niet strafbaar. Dat leidde twee jaar geleden tot een fikse discussie, nadat overal naaktfoto's van presentatrice Manon Thomas opdoken. De bestanden bleken door een buurman van haar computer te zijn gehaald. De hacker kreeg uiteindelijk een taakstraf van 180 uur, maar de foto's verschenen her en der op internet. Die 'heling' wordt nu ook strafbaar. Bovendien krijgt de officier van justitie de bevoegdheid om informatie van internet te laten verwijderen.


Het wetsvoorstel richt zich niet alleen op dit soort onrechtmatig verkregen foto's door buurmannen of ex-partners, maar vooral op goed georganiseerde computercriminaliteit. Daarbij gaat het om de heling van bijvoorbeeld rapporten en gevoelige gegevens, zoals creditcardnummers, toegangscodes, wachtwoorden en gebruikersnamen. De heling van digitale gegevens is op dit moment niet strafbaar, omdat de computergegevens niet als een 'goed' worden aangemerkt. Dat komt doordat de eigenaar na de diefstal, waarbij het vrijwel altijd om het kopiëren van bestanden gaat, zelf ook nog de beschikking heeft tot de gegevens. In het wetsvoorstel wordt dat onderscheid opgeheven. De plannen worden dit najaar besproken met betrokkenen en de sector. Daarna worden ze voorgelegd aan de ministerraad. Digitale bestanden worden veelal eerst gekopieerd en dan pas doorverkocht. De eigenaar is dus nog in het bezit van de informatie. Daarom is deze vorm van heling nog niet strafbaar, dit in tegenstelling tot het doorverkopen van gestolen goederen. Het nieuwe wetsvoorstel maakt hier nu een einde aan.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.