Zinvolle locatieservice van Yahoo ?

13 augustus 2008

Een nieuw tool van Yahoo verzorgt automatisch updates van de actuele locatie van gebruikers voor web-, desktop- en mobiele applicaties, die dit vervolgens aan andere gebruikers kunnen tonen. Fire Eagle, zoals de interface voor het updaten, managen en opslaan van locatie-informatie wordt genoemd, is dinsdag life gegaan. 'Fire Eagle also provides developers with easy protocols for adding location-based information to any networked service', zo schrijft Yahoo. 'For example, Fire Eagle can help users find the physical location of their friends or of services or local information'. Fire Eagle is geschrven via Yahoo's Brickhouse initiatief dat nieuwe, opstartende projecten ontwikkelt. Het programma staat het aan gebruikers toe geautoriseerde automatische updates uit te voeren van hun locatie. Het kan ook handmatig gebeuren. De mogelijkheid bestaat ook om de locatie te verbergen, de voorkeuren voor het 'delen' van de locatiegegevens te veranderen of zelfs alle persoonlijke locatie-info te wissen. Sinds de beta-introductie in maart is Fire Eagle al in meer dan 50 applicaties geintegreerd, waaronder Dopplr, Pownce, Movable Type en Outside.in, zo zegt Yahoo. 'Fire Eagle allowed us to easily add location data to Pownce using their simple API', zegt Leah Culver, mede-oprichter van Pownce. 'Pownce users can now say where they are and geo-tag their notes, which adds a new dimension to the service'.


Pownce is een social networking en microblogging site gestart door Digg oprichter Kevin Rose. Frederic Lardinois, een blogger bij ReadWriteWeb, stelde dat 'Fire Eagle could create serious privacy concerns as a central hub for sharing locations across applications', maarmerkte vervolgens wel op dat Yahoo privacy als een heel belangrijk aspect ziet bij de exploitatie van Fire Eagle. 'Right upon sign-up, users are given the option to receive regular e-mails from Yahoo to see if they are still comfortable with sharing this kind of information', zo schrijft Lardinois. 'If you do not respond to this e-mail, Yahoo will automatically disable your Fire Eagle account. Yahoo also allows users to turn the service off when they want to keep their location private'. Hij meldde ook dat bij de lancering afgelopen dinsdag Fire Eagle het moeilijk had om de toevloed aan nieuwe gebruikers te verwerken. 'Once it is running smoothly again, we would not be surprised if Fire Eagle could make good on its promise of becoming the central clearinghouse for location services', zo zegt Lardinois. 'Already, close to 800 developers are working on applications that make use of Fire Eagle in some form or another'. Jason Kincaid, blogger bij TechCrunch merkte op dat de nieuwe dienst een gestandaardiseerde manier mist om locatie-updates bij partner-diensten te verwijderen. 'While users have full control over their current Fire Eagle status (which only includes their current position, and keeps no log), the partner services they've signed up for may continue to display their location history indefinitely', zo schrijft hij in zijn blog. 'Fire Eagle says that as part of the Terms of Service, partner services must agree to let users delete their messages, but this will be impossible to enforce. Ultimately, it will be up to users to selectivity give their information to the services they trust'. Hij voegde er echter aan toe dat 'Fire Eagle's ease of use and low barrier to entry — access can be gained by using existing Yahoo IDs — will likely make it a hit among developers and users, especially given the impending rise of proximity-based social networks and services'. Is het een zinvolle service ? Dat is nog maar eens de vraag. De 'diensten' die locatiegebonden kunnen worden aangeboden bestaan vaak uit tips over recreatieve of toeristische voorzieningen, advertenties, roddels of specifieke aanbiedingen voor de gebruikers in die locatie. De vraag is of dat zo interessant is voor een gebruiker om zich voortdurend traceerbaar te maken en met commerciele aanbiedingen te worden geconfronteerd. Voor wie er geen probleem mee heeft altijd traceerbaar te zijn, kan het een aardige service zijn. Als het tenminste werkt…. En dat deed het niet toen ik dit stuk schreef. We zullen maar zeggen dat dat aan de enorme toevloed van gebruikers te danken is.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.