XAM nadert voltooiing.

9 augustus 2008

XAM lijkt zijn voltooiing te naderen, althans als we de website van de SNIA (Storage Networking Industry Association) mogen geloven waar een flash-demo video is opgenomen. We hebben al in 2005 en 2006 over XAM (Extensible Access Method) geschreven. Met XAM is het mogelijk op een Google-achtige wijze te zoeken naar gegevens op interne opslagnetwerken. Wij schreven in een van onze berichten het volgende, en dat blijkt nog steeds van toepassing te zijn: 'De voorgestelde standaard (XAM), is gericht op het zoeken van 'fixed content ' en de bedoeling is dat het de gebruikers faciliteert om informatie te vinden op opslagsystemen, onafhankelijk van de leverancier daarvan, bijvoorbeeld als gevolg van vragen van auditors bij het toetsen van compliance bij bedrijven en organisaties. De zoekmethode is grotendeels gestoeld op de metadata zoals die aan bestanden zijn gekoppeld, automatisch of handmatig gegenereerd maakt in principe niet uit. Het kan gaan om tekstbestanden, images, audiofiles, databases en zelfs email. Het uitgangspunt evenwel is wel dat metadata aan het bestand zijn toegevoegd. … De standaard zou het bijvoorbeeld een ziekenhuis toestaan om oude röntgenfoto's van een patiënt te vinden, samen met alle electronische documenten die daarmee zijn verbonden, zoals aantekeningen van een arts. Versie 1.02 van de standaard wordt momenteel getest door leden van de SNIA. Versie 1.03 is inmiddels door het American National Standards Intitute (ANSI ) goedgekeurd en wordt voor ratificatie voorgedragen bij de International Standards Organization'.


CAS (Content-addressable storage) lost fikse problemen op voor langdurig behoud van informatie in non-muteerbare formaten. Die opslagsystemen echter dienen geintegreerd te worden met applicaties die er rechtstreeks naar schrijven. Dit dwingt bedrijven om te standaardiseren naar een 'standaard' van een leverancier of het risico te lopen van grote kosten bij het integreren van applicaties naar andere platforms. XAM is bedoeld om die macht terug te geven aan de IT afdelingen van organisaties. 'XAM provides a common interface for applications to write to any fixed-content device, no integration necessary. Enterprises can deploy a variety of storage media from multiple vendors and even migrate content from one storage platform to another. XAM also includes a framework for extensible metadata that can be associated with stored objects. This metadata will support retention/disposition and e-discovery capabilities, and help enterprises implement an information life-cycle management strategy by making it easier to migrate static content to different storage tiers', zo zegt Matt Brisse, technisch opslagstrateeg verbonden aan SNIA. De XAM specificatie is ontwikkeld door IBM en EMC als een open standaard gebaseerd op de API voor EMC's Centerra en wordt ook ondersteund door zwaargewichten als HP en SUN. Applicaties die XAM ondersteunen zijn er echter nog niet, maar het is, althans dat stelt SNIA, dat ontwikkelaard de standaard uitgebreid zullen gebruiken. De leveranciers, zo zegt Brisse, 'believe they can sell even more products with a standards-based interface'. En hij vervolgt met: 'XAM anticipates that objects will migrate from one storage medium to another during their lifetimes. For instance, 10-year-old medical images stored on tape are now being migrated to disk. Ten years from now, images in disk-based archives may wind up on a storage platform that hasn't been invented yet. XAM relies on a flat address space that isn't tied to a specific storage device. XAM also assigns each object (for example, an e-mail message) a unique identifier that exists for the lifetime of the object. The identifier doesn't change even if the object is moved from one storage system to another, making it findable and able to be traced to any XAM-enabled device'. XAM is op dit moment nog niet in staat om een 'full-content' index van de opgeslagen informatie te bouwen. De meeste applicaties die naar een fixed content systeem toeschrijven, creeren al zulke full-content indexen. Versie 1.0. van de XAM API is, net als in 2006 werd gesteld, voorgelegd aan ANSI en ISO. Blijkbaar is op dat terrein dus eigenlijk niets gebeurt, want ook toen werd dat al gesteld. Nu wordt verwacht dat er in het derde kwartaal van 2008 een standaard is. We blijven benieuwd.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.