Data-ophoping: ‘save data or save money’?

8 augustus 2008

Gezien het feit dat opslag erg goedkoop geworden is, is het niet onbegrijpelijk dat bedrijven hun opslagdevices uitbreiden om de groeiende data-hoop te kunnen opvangen. Maar het ophopen van hardware en software om steeds meer en meer data vast te leggen is een kostbaar misverstand, zo laat een nieuw Gartner rapport weten. Nieuwe regelgeving en juridische bezorgdheid leidt veel IT afdelingen ertoe om iedere bit en byte van de data te bewaren in geval van een of andere claim of juridische compliance procedure, en aangezien de opslagkosten steeds lager worden is het plaatsen van een nieuwe opslagserver zeer aantrekkelijk. 'The problem is that data growth will very quickly outpace the savings in storage', zo zegt Whit Andrews, een analist bij Gartner en een van de verantwoordelijkheden voor het nieuwe rapport, dat nog niet publiek beschikbaar is. 'It's time for companies to modernize storage strategies and understand how information access technology can be a good tool for making sure they need what they're keeping', zo gaat Andrews verder. Volgens het rapport was in het eerste kwartaal van dit jaar de hoogste prijs voor 'managed storage' $12,50 per Gigabyte per maand en de laagste $ 0,29. Die laatste was voor archiefopslag, voor zeer weinig gebruikte gegevens. 'A recent survey of our clients reported that none expected its storage budget to decrease this year, and that 67 percent expected the budget for storage hardware to increase. Of those polled, 64 percent also expected storage software costs to increase as well', zo verklaart Andrews.


'Just a quick look at backup storage provides a clear view of how storage costs are decreasing. Prices dropped by about 30 percent from 2006 to 2008', zo zegt het nieuwe rapport. Maar goedkoop is ook duurkoop, zegt een oud gezegde. En dat gaat ook hier op, rekening houdend met alle bijkomende beheerskosten en de toename van de energiekosten voor koeling en voor het draaiend houden van de voornamelijk op harddisks gebaseerde opslag. Wij hebben daar hier al een op gewezen en dat verhaal wordt voortdurend opnieuw bevestigd. Bedrijven die ervoor kiezen om alles te bewaren lopen het risico van zeer grote toekomstige kosten, zo zegt Gartner. 'The longer information is saved, the harder it is to discern value', zo gaat het rapport verder. 'Companies need to create a clear distinction on which data should be saved on primary storage and what data should be housed on cheaper secondary storage, as the costs vary greatly in terms of hardware and software'. Gartner gaf ook een scenario, waarbij een grovve schatting van $5 per GB voor opslag en een toename met 10 GB per medewerker per jaar. 'A 5,000-worker company faces annual costs of $1.25 million for five years of storage with those financials. Cutting the amount of data by 80 percent could save about $1 million for five years and lower the organization's liability', zo stelt het rapport. En Andrews gaat verder dat alle technologie voor het realiseren van toegankelijkheid aan de dure kant is. 'Information-access technologies include a wide range of tools such as enterprise search, content analytics and social search. Integration and deployment typically require some expertise, such as an information architect, to get the tools in place and working well. And it's not cheap, either, as products can range from $10,000 to millions for advanced applications'. Bedrijven kunnen de kosten van opslag terugbrengen en profiteren van verbeterde bedrijfsprocessen, zo stelt Gartner. De eerste stap is volgens Andrews 'to initiate and develop a content valuation process. This is determining what's important to keep and how a company decides what to keep. It means establishing criteria on what data is to be stored, where and why. Cheap storage is expensive when it's storing data that doesn't need to be stored. … While some enterprises are using information-access technologies, the majority aren't at this point. But sooner or later companies will realize the waste taking place in storage and the costs of retaining data that has no value'. En Andrews voegt er aan toe: 'Is what you're storing on tape valuable at this point, because if it's not, then you don't need it'. Wat Gartner nog niet vermeldt en wat waarschijnlijk de grootste kostenpost ooit zal worden: hoe langer data worden bewaard, hoe moeilijker het wordt ze bruikbaar en toegankelijk te houden als ze niet in een standaardformaat staan dat over platformen heen kan worden meegenomen. De kosten van conversie en migratie zullen de pan uitrijzen. Gartner gaat er waarschijnlijk vanuit dat 'duurzaamheid' geen probleem is. Mijn ervaring leert anders. Na 10 jaar is (als geen conversie en migratie wordt ondernomen) ongeveer 40 % van de opgeslagen data niet langer toegankelijk.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.