Website niet aansprakelijk voor ‘user generated content’.

18 augustus 2008

Een rechter in de Verenigde Staten heeft een uitspraak gedan die belangrijke consequenties kan hebben. Op basis van de Communications Decency Act (hoe bedenk je het…) heeft deze bepaald dat Wikpedia niet aansprakelijk is voor opmerkingen die door haar gebruikers op haar site worden geplaatst. De Act bevat een aantal voorzieningen die aanzienlijke bescherming bieden voor websites die 'user generated content' mogelijk maken. Het zijn deze voorzieningen die de rechter in New Jersey er toe gebracht hebben om een aanklacht tegen Wikipedia niet ontvankelijk te verklaren. De site is derhalve niet verantwoordelijk voor commentaren die door gebruikers zijn geplaatst. De zaak was aangespannen door literair agent Barbara Bauer, die blijkbaar de ergernis opgewekt heeft van een stel Internet-gebruikers. Haar problemen startten toen haar naam verscheen op een lijst, genaamd '20 Worst Literary Agents, die gehost werd op het nu alweer verdwenen 20worstagents.com. Bauer stond op die lijst omdat 'she'd inflated her credentials and never successfully closed a deal'. Ze werd ook een 'scam artist' en een 'con' genoemd. De beschuldigingen werden opgenomen in een groot aantal weblogs, waar ze vaak ook nog zwaarder werden aangezet. In haar klacht citeert Bauer diverse blogs, die haar neerzetten als 'that lunatic', haar collega's als 'a posse of dumbshits', en hun acties als 'random nuttiness'. Een aantal van die beschuldigingen vonden ook hun weg naar een Wikipedia-lemma en Bauer klaagt op grond daarvan de Wikimedia Foundation aan.


Section 230 van de Communications Decency Act stelt: 'No provider or user of an interactive computer service shall be treated as the publisher or speaker of any information provided by another information content provider. No provider or user of an interactive computer service shall be held liable on account of any action voluntarily taken in good faith to restrict access to or availability of material that the provider or user considers to be obscene, lewd, lascivious, filthy, excessively violent, harassing, or otherwise objectionable, whether or not such material is constitutionally protected'. Wikimedia's advocaten stelden dat de aanklacht niet ontvankelijk moest worden verklaard, want Wikipedia 'was an interactive computer service, and any defamatory information came from another content provider'. Hoewel de advocaten van Bauer die aanvochten vond rechter Jamie S. Perri van New Jersey's Superior Court de argumenten overtuigend. In een extreem compacte uitspraak van minder dat twee pagina's verwees ze alle aantijgingen tegen Wikimedia naar de prullenmand 'with prejudice, and without leave to amend'. Als Bauer bewijs kan vinden dat een vertegenwoordiger van Wikipedia zelf verantwoordelijk was voor de beledigende tekst dan kan Bauer de zaak opnieuw aanzwengelen. Zo niet, dan is Wikipedia niet aansprakelijk. Voordat de zaak startte vaardigde de Electronic Frontier Foundation een persbericht uit waarin ze verwees naar 'complaints filed against her (Bauer) and her firm [that] state that Bauer had a bad record when dealing with commercial publishers, and questioning her practice of 'charge[ing] in advance of making a sale, against the generally-accepted industry practice'. Mike Godwin, advocaat van de Foundation, stelt dat 'the point of Wikipedia is to return the knowledge it provides, to a worldwide culture. We provide a platform through Wikipedia for smart citizens to give their knowledge back to a larger culture. Our ability to offer citizens that platform is what's at stake in this case. … it would be helpful to be able to say that any given action was taken by the community, not by the Foundation'. MaxSem, een administrator van Wikipedia, verwijderde de aanpassingen in Bauers artikel op Wikipedia 'as a courtesy because there would be legal problems if the edits were not deleted'. Maar goed, een uitspraak die gevolgen gaat hebben. In Nederland ligt de situatie wat anders, omdat er jurisprudentie is die van de administrators eist 'problematische' content te verwijderen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.