Niet alleen bij de Nederlandse overheid mislukken IT-projecten

15 augustus 2008

Meer dan eenderde van de softwareprojecten bij bedrijven uit de Fortune 500-lijst worden na implementatie afgeserveerd omdat ze niet voldoen aan de behoeften van de gebruikers. Dat althans is de conclusie van een onderzoek dat uitgevoerd is van april tot augustus door analistenfirma Voke Media. Dat betekent dat een fiks bedrag aan geld verloren gaat, wetende dat een gemiddel project ongeveer 3,2 miljoen euro kost en ongeveer 100 mensjaren vergt. 'The solution lies in automating the requirements and test-case creation processes and involving business analysts from the beginning', zo zegt oprichter van Voke Theresa Lanowitz. 'Business analysts are a valuable conduit between the business and application developers'. Een van de redenen waarom zoveel softwareontwikkeling een verspilling is, is het gebrek aan verificatie van de functionaliteiten en vereisten. Het onderzoek gaf aan dat slechts 45 % van de bedrijven er voor zorgt dat de functionaliteiten en de vereisten worden goedgekeurd voordat IT met ontwerp en ontwikkeling van de applicatie begint. 'The other two reasons are inadequate tools and the lack of automation. Most of the respondents to the study create test cases manually with Microsoft Word, which gives you this huge document', zo zegt Lanowitz. 'This results in lengthy reviews that often miss key elements and result in late feedback of critical elements much later in the life cycle when the information is actually used by a stakeholder in development or testing', zo wordt in het rapport geschreven. Hoe is het mogelijk dat dit soort bedrijven dermate slechte processen hebben terwijl 'proper application-development procedures are standard operating procedure in the mainframe world and all of them have had mainframes for years ?'


'Just because they're pretty much household names, it doesn't mean their IT department is completely organized', zo zegt Lanowitz. 'Some have a very good quality assurance department, others have a very good development organization, but that doesn't mean everything is moving along in a precise fashion'. De veranderende aard van applicaties en applicatieontwikkeling maakte alles erger. 'For a long time, the approach was 'let's just throw some code together' because all these new languages like C++ and Java were coming out and they were supposed to make development easier', zegt Lanowitz. 'We didn't have proper requirements defined, proper testing methods in place, and people are only now beginning to realize this is a complete life cycle discipline'. Webgebaseerde ontwikkeling maakte alles erger. 'Enterprises fell victim to the false promises of the Web making things easier. It did, but it also made things far more complex; you need more system integration, use cases and testing', zo vervolgt ze. Maar helpen dan de standaardmethoden als CMM, het Carnegie-Mellon University's Software Engineering Institute's Capability Maturity Model niet ? Zo'n 15 jaar geleden hielp CMM software-ontwikkeling van ad hoc, chaotische ontwikkelprocessen naar meer volwassen, gedisciplineerde bedrijfsprocessen. Maar de methode helpt blijkbaar niet. 'The model wasn't so much a process as a set of guidelines, zegt Lanowitz. 'There was no validation, and assessment was conducted by a board of people put together, so there was no validation for a company to say it was at CMM Level Four or Five'. Daarbij: dat model is 'met pensioen' en het wordt niet langer meer onderhouden en er worden geen trainingen meer in gegeven. Het is vervangen door CMMI (Capability Maturity Model Integration). 'Processes for software development are difficult to follow. As much as there's a science in software development, you still have to allow that there's an art in the creation of software as well. Including business analysts from the very beginning will save a lot of projects because they will elicit requirements from people in the field where a branch application may be used, and work in concert with the IT organization to achieve what the business user needs', zo zegt Lanowitz. Het onderzoek liet zien dat 32 % van de deelnemers van plan is meer consultants in te huren. 'This will help software development if they're involved in the process continuously', zo vervolgt Lanowitz. 'To me, the idea of software development is like Whack-a-Mole: As soon as you solve one problem, another pops up'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.