Mooie namen maken online storage steeds goedkoper

9 juli 2008

Twee nieuwe online opslagbedrijven zijn bezig uiterst goedkope opslagplatformen uit te rollen, waarbij ze gebruik maken van verschillende technologie. Parascale's software maakt van gewone Linux-servers opslag nodes, waarop opslag tussen de 17 en 40 eurocent kost per gigabyte. Het vier jaar oude bedrijf heeft net een eerste ronde afgerond voor het verkrijgen van vreemd kapitaal en heeft daarbij 11,3 miljoen dollar opgehaald. Het een jaar oude Nirvanix heeft het aloude Storage Service Provider (SSP)-model heruitgevonden als een online 'storage delivery network – a unified, interconnected global platform of storage nodes', waar de kosten 17 eurocent per gigabyte bedragen. Intel is de voornaamste investeerder in het bedrijf. De twee nieuwe bedrijven betreden een zeer dicht bevolkte markt maar zijn niet echt bevreesd van de giganten Google, Amazon en EMC's Mozy. 'One reason is that Nirvanix isn't looking to add backup capabilities like Mozy does, or hit the consumer market that Amazon targets', zo zegt Edgard Capdevielle, Vice President of Business Development van Nirvanix. 'When you go to the cloud you're facing delay in data transmission and latency and that's why we don't house SAN data. We're looking to house the preserved data where access delays won't be an issue', zo legt hij uit. 'Google and Amazon', zo stelt Saja Krishnan, Chief Executive Officer van Parascale, 'provide different solutions when it comes to single file performance requirements — a requirement the technology is not looking to provide. We are not the panacea for everything storage. Some solutions are suitable for transactional or engineering files and different access needs. That's not us'.


Desalniettemin: een intrede op de opslagmarkt is niet zonder uitdagingen. Hoewel kostenoverwegingen een belangrijke rol kunnen spelen om tot online opslag over te gaan, zijn vele bedrijven nog steeds zeer bezorgd over het buiten hun controle plaatsen van hun gegevens. Niet ten onrechte, zoals we eerder berichtten. En daarbij: beveiliging speelt een belangrijke rol. Het is ook de primaire reden waarom Google dit jaar Postini overnam. De software van dit bedrijf zorgt ervoor dat regels voor email, instant messaging en andere webbased communicatie worden uitgevoerd, dat de bestanden worden gearchiveerd en encrypt. Parascale ziet de zorgen over de beveiliging bij klanten niet echt als een probleem. Haar Parascale Cloud Storage NAS-systeem is gebouwd op een Linux XFS-systeem, Linux OX en het TCP/IP netwerkprotocol en stelt klanten is n staat hun eigen omgeving te bouwen. De software wordt nu in beperkte tests uitgezet, maar is binnen enkele maanden klaar voor grootschalig gebruik. 'Different storage systems solve different problems', zo zegt Krishnan. 'We're solving the data content issue. We're making this kind of content storage inexpensive and in changing the economics we believe we can bring about new industries. … One example is in the area of genomic research and human body scans. Such scans run about $5,000 due in large part to the storage costs attached. By lowering the storage price, the human genome industry can decrease the scan cost, which could ignite user adoption as well as research for new scanning options by companies', zo geeft hij aan. Nirvanix's Capdevielle richt zich niet direct op nieuwe markten of nieuwe handel, maar hij heeft er alle vertrouwen dat lagere opslagkosten een betere opslag en grotere efficiency kunnen realiseren. 'We're not getting in the middle between Oracle and data storage, but in the middle of the human and the data storage', zo zegt hij. 'One example is social networking sites, where users aren't impacted by a millisecond delay in loading of photos and content', zo vervolgt hij. 'But the same delay would cause havoc with heavy database transactional systems'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.