IT en kredietcrisis: vervelend, niet rampzalig

11 oktober 2008

Na het instorten van de financiële sector deze week lijkt een recessie onvermijdelijk. Of dat voor de IT rampzalig wordt is nog maar eens de vraag. Alle koersen van IT-bedrijven kregen deze week een fikse optater te verwerken. Google bijvoorbeeld sloot voor het eerst in twee jaar onder de 400 dollar. Ook Apple ging onderuit. In Nederland raakte TomTom 85 procent van zijn waarde kwijt, maar dit fonds zat al fiks in de neergaande lijn sinds de overname van Tele Atlas voor miljarden. Slecht IT-nieuws is in vrij veel gevallen niet echt het gevolg van de kredietcrisis. De ontslagen die eBay afgelopen week bekend maakte waren al bekend. HP ontslaat mensen, maar dat is een gevolg van de reorganisatie na de overname van EDS. Bedrijven zullen wel last hebben van de crisis, omdat de rente op schulden gaat toenemen: KPN bijvoorbeeld moet vanwege hogere rente op zijn schulden ongeveer 24 miljoen euro extra betalen. De beurskoersen van de meeste IT bedrijven zijn uiteraard wel naar beneden bijgesteld, maar de crisis is niet te vergelijken met de internethype in 2001. Beursgenoteerde internet- en telecombedrijven waren toentertijd onrealistisch hoog gewaardeerd. De meeste IT bedrijven maken vandaag de dag redelijk realistische winsten. Nederlandse bedrijven hebben weinig te vrezen: deze hebben alle een solide financiële positie en de risico's ten aanzien van het breken van convenanten zijn relatief beperkt. Althans dat denkt SNS Securities.


De ICT Barometer van Ernst & Young is ook positief: het komende jaar wordt er binnen alle marktsectoren een stijging van het IT-budget verwacht. Een optimistische schatting calculeert een stijging van 5 % in. Bedrijven als IBM merken (nu) nog niet echt veel van de kredietcrisis. De nettowinst van 'Big Blue' over het derde kwartaal steeg met 20 %. Starters lopen het grootste risico door de crisis. Durfkapitaal zal moeilijk te vinden zijn en zelfs als het er is: met dalende aandelenkoersen is het niet erg aantrekkelijk om in IT starters te investeren. Topinvesteerder Ron Conway heeft starters deze week geadviseerd kosten te verlagen. Internet-entrepreneur Jason Calacanis waarschuwde vorige maand al dat tussen de 50 en 80 procent van de startende bedrijven als gevolg van kredietcrisis failliet zal gaan. Op dit moment is daar nog niets van te merken. Microsoft heeft ontkend dat er momenteel geen mensen meer bij het bedrijf worden aangenomen, maar kijkt wel kritisch naar het aannamebeleid. SAP heeft een vacaturestop aangekondigd in september omdat de verkoop van software in het derde kwartaal van 2008 is tegengevallen. Ook de outsourcers hebben het moeilijk; met name de Indiase bedrijven die afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt hebben fikse last van de crisis. Voor de opleidingen zal de belangstelling voor financiele vakken afnemen. Helaas spinnen ook spammers garen bij de kredietcrisis: het aantal spamberichten met goedkope kredieten is de laatste dagen fors gestegen. De beurs valt om, maar de bedrijven zijn over het algemeen gezond.Beurs en economie hebben in een crisis ook niet veel met elkaar te maken. Aandeelhouders zijn slechte raadgevers; ze zijn ook het slachtoffer van alle maatregelen om de financiele sector overeind te houden. Want voor de steun die overheden bieden willen ze wel graag aandelen terug hebben. De aandeelhouderswaarde verwaterd dus. Naast het feit dat ze willen redden wat er te redden valt, zien aandeelhouders ook toekomstige invloed verwateren. De feitelijke toestand van de bedrijven zelf heeft dan ook weinig te maken met de psychologie van de aandeelhouder.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.