‘Elephant storage’: bibliotheken bewaren hun collecties

13 oktober 2008

Een groep grote wetenschappelijke bibliotheken in de Verenigde Staten werken samen aan een gezamenlijke repository voor hun grote digitale collecties, waaronder miljoenen boeken. De collecties zullen worden opgenomen, 'gearchiveerd' en behouden in een enkele repository, HathiTrust genoemd. De repository wordt ingericht door een consortium van 12 universiteiten verenigd in het Committee on Institutional Cooperation (CIC) en de 11 universiteitsbibliotheken van de University of California. De HathiTrust is een uiting van het commitment dat de bibliotheken aangaan (en altijd aangegaan zijn) tot het behoud en de toegang tot (publieke) informatie. De deelname van de University of California wordt gecoordineerd door de California Digital Library (CDL), die de HathiTrust verrijkt met grote innovatieve ervaring met digitale preservering en online toegankelijkheid. 'This effort combines the expertise and resources of some of the nation's foremost research libraries and holds even greater promise as it seeks to grow beyond the initial partners', zo zegt John Wilkin, associate universiteitsbibliothecaris van de University of Michigan en benoemd als directeur van de HathiTrust. Hathi is het Hindi-woord voor 'olifant', wat 'underscores the immensity of this undertaking', zo zegt Wilkin. En daarnaast: 'Elephants also evoke memory, wisdom and strength'. De HathiTrust heeft meer dan twee miljoen banden digitaal, ongeveer 750 miljoen bladen ! Ongeveer 16 procent daarvan behoren tot het publieke domein. Deze laatste pagina's kunnen online worden benaderd. 'Materials protected by copyright, although not available for reading online, are given the full range of digital archiving services, thereby offering member libraries a reliable means to preserve their collections', zo zegt Wilkin. En natuurlijk worden deze publicaties gebruikt in onderzoek en ontwikkeling van de Trust.


Dagelijks zal de HathiTrust worden aangevuld, als de digitale content van de deelnemende bibliotheken wordt toegevoegd. De University of Virginia heeft al aangekondig aan het initiatief deel te gaan nemen. 'Creation of the HathiTrust supports the digitization efforts of the CIC and the University of California, each of which has entered into collective agreements with Google to digitize portions of the collections of their libraries, more than 10 million volumes in total, as part of the Google Book Search project. Materials digitized through other means will also be made available through HathiTrust', zo gaat Wilkin verder. 'HathiTrust provides libraries a means to archive and provide access to their digital content, whether scanned volumes, special collections, or born-digital materials'. Het behoud van informatie is al lange tijd onderwerp van zorg binnen wetenschappelijke bibliotheken. Hun verzamelingen vertegenwoordigen kostbaar cultureel erfgoed 'The representation of these resources in digital form provides expanded opportunities for innovative use in research, teaching, and learning, but must be done with careful attention to effective solutions for the curation and long-term preservation of digital assets. The CIC Libraries have always worked at a large scale, with big collections, big user communities and high expectations for service. They are not intimidated by big challenges, and will bring their comfort with this to the development of the shared digital repository', zo zegt Mark Sandler, directeur van het CIC Center for Library Initiatives. The University of California libraries have an unparalleled reputation for innovation in digital library development and inter-institutional collaboration', zegt Laine Farley, interim directeur van de California Digital Library. 'Participation in the HathiTrust continues this tradition and will enable UC to provide its students and scholars with access to one of the most significant digital collections ever assembled'. Het grote voordeel van de HathiTrust is de combinatie van verzamelingen. 'Before this collaboration', zo zegt Wilkin, 'the collections in each library existed in isolation. Now we are bringing them together, pooling resources and eliminating redundancies, and producing a valuable research tool that will be greater than the sum of its parts'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.