Kroes wil opnieuw korte metten maken met Microsoft

4 juni 2009

Eurocommissaris Neelie Kroes is van plan om Microsoft te dwingen een pakket browsers bij Windows mee te leveren, zoals Firefox of Opera. Volgens plannen van Kroes krijgen Windows-gebruikers bij het installeren van hun nieuwe PC de keuze uit meerdere browsers, schrijft de Wall Street Journal. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid om één ervan als standaardbrowser in te stellen, zoals nu ook al het geval is. Microsoft moet afspraken met PC-fabrikanten maken, om te zorgen dat ze het browserpakket niet in de fabriek of in de winkel alvast verwijderen. De EU probeert al jaren Windows los te koppelen van Internet Explorer en Windows Media Player. Tot nu toe werden daarvoor boetes gehanteerd. De Noorse browsermaker Opera is één van de partijen die bezwaar maakt. In februari maakte commissiewoordvoerder Jonathan Todd al bekend dat er over de browserbundeling werd gepraat. De eisen van de EU gaan mogelijk nog veel verder: de Wall Street Journal schrijft dat niet alleen kopers van nieuwe PC's de mogelijkheid krijgen om meerdere browsers te installeren, maar ook bestaande gebruikers moeten via de updatefunctie van IE meerdere browsers aangeboden krijgen. Welke browsers in het pakket zullen zitten, is nog niet bekend gemaakt. Ook de criteria waaraan ze moeten voldoen zijn nog onbekend.


Het nieuwe offensief zou geënt zijn op een langlopende klacht; de bundeling van webbrowser Internet Explorer met het besturingsprogramma Windows waarmee Microsoft een dominante marktpositie heeft. Nieuw is echter de manier waarop Kroes Microsoft op dit vlak wil aanpakken. In plaats van Microsoft tot een scheiding van beide programma's te dwingen zou Kroes eisen dat Microsoft meerdere browsers opneemt in Windows. Kroes heeft het al jaren aan de stok met Microsoft en legde het bedrijf in 2004 en 2006 al boetes op voor in totaal ongeveer 800 miljoen euro. Vorig jaar kwam daar nog eens 899 miljoen euro bij, omdat het bedrijf concurrentie geen toegang gaf tot zijn softwaregeheimen. De krant noemt de nieuwe zaak tegen het softwareconcern een 'stekelig afscheidscadeau' van Kroes, wier ambtstermijn over een paar maanden verstrijkt. Eerder deze maand legde Kroes chipfabrikant Intel een boete op van ruim 1 miljard euro, omdat het bedrijf met het geven van kortingen aan afnemers op een oneerlijke manier zou hebben geconcurreerd. Een woordvoerder van Microsoft liet weten 'it is committed to full compliance with EU law'. 'To be effective, a remedy must present users with a real choice in browsers, and make it easy for them to execute that choice', zegt Julia Holtz van Google. 'There's nothing in EU law that requires the remedy to be a mirror image of the infringement', zegt Thomas Vinje, een advocaat van Clifford Chance LLP, dat Opera vertegenwoordigt. De Wall Street Journal stelt: 'It isn't clear which browsers would be listed on the ballot screen, nor how the browsers would be installed. Competitors are arguing that the EU should insist that Microsoft 'preload' Windows with other browsers so users don't have to download the software. The competitors say many users who attempt to download a new browser quit midway through. Also unclear is how, or whether, the EU could insist that computer manufacturers preserve the ballot screen on Windows before shipping the machine. That concept has raised hackles with some smaller computer manufacturers'. 'What you are imposing on them — against their will — is a customer-support and technical-support burden', zegt Lars Liebeler, een advocaat van CompTIA, een belangenorganisatie van de computerindustrie die de zijde van Microsoft gekozen heeft. 'This is a remarkable step by the commission, to now take over the process and mandate what can be put on a computer'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.