Twitteraars in paranormaal experiment

3 juni 2009

Een Britse wetenschapper voert deze week een experiment uit op Twitter, waarbij wordt getest of het waar is dat een klein percentage van de mensheid beschikt over paranormale gaven. Iedereen met een Twitter-account kan zich aanmelden als proefpersoon. Richard Wiseman, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Hertfordshire zal tijdens het experiment een aantal keren naar een geheime plaats in het Verenigd Koninkrijk reizen. Vervolgens moeten zo veel mogelijk proefpersonen via Twitter raden waar hij zich bevindt. Na twintig minuten blind raden, krijgen alle deelnemers aan het experiment foto’s te zien van vijf mogelijke locaties. Als een bovengemiddeld aantal Twitteraars uiteindelijk de juiste verblijfplaats van Wiseman aanwijst, bewijst dat volgens de wetenschapper dat een bepaald percentage van de mensheid beschikt over paranormale gaven. Wiseman hoopt op minimaal 10.000 deelnemers. 'I have staged several mass participation studies over the years, but this is the first to use Twitter', zo zegt Wiseman in de Britse krant The Daily Telegraph. 'The instant nature of tweets allows thousands of people to take part in real time, making it perfect for an extra-sensory perception experiment. If the effect does exist then having so many people participate will help detect it'. Het experiment is op 1 juni begonnen met een oefenronde en duurt nog de hele week. Het is mogelijk om deel te nemen door Richard Wiseman te volgen op Twitter


Op zijn site legt Wiseman uit hoe het experiment in zijn werk gaat. Iedere dag reist hij naar een willekeurig gekozen locatie. Eenmaal daar aangekomen roept hij deelnemers via Twitter op om hem te laten weten wat hun gedachten over de locatie zijn. Hij doet dit om 16:00 uur lokale tijd. Dertig minuten later stuurt Wiseman een link naar een website met daarop vijf foto's van locaties. De Twitteraars kunnen dan gedurende een uur stemmen op de foto die volgens hen de plek toont waar de professor heeft gestaan. Als de meerderheid de juiste foto selecteert, dan wordt het experiment als geslaagd beschouwd. Deelnemers moeten wel van tevoren aangeven of ze geloven in het paranormale, en of ze geloven dat ze zelf beschikken over paranormale gaven. De proef wordt deze week vier keer gehouden met verschillende locaties, met ingang van vandaag. Als de collectieve Twitteraars deze week drie locaties correct weten te identificeren, vormt dit volgens Wiseman ondersteunend bewijs voor het bestaan van buitenzintuiglijke waarneming. Wiseman: 'Previous scientific experiments by the U.S. government failed to find good evidence for psychic powers. Starting in the 1970s, a project called Stargate explored the possibility of using psychic powers to gather military intelligence. The research went on for about two decades until CIA scientists concluded that the psychics did no better than chance, and that psychic information was neither validated nor useful'. Wiseman zelf geeft toe dat zijn onderzoek beperkingen heeft: 'The participants are a self-selected, volunteer subset of Twitter subscribers, and any result may not generalize to the population at large. The experiment cannot (and is not designed to) conclusively prove or disprove the existence of psychic abilities'. Als de resultaten positief uitpakken dan leidt dat tot een hele hoop andere vragen, zo stelt Wiseman, bijvoorbeeld: 'Can the results be replicated, and generalized to other groups in other situations?, Would that pool of Twitter users achieve the same result if they didn't use Twitter?, Do Twitter users somehow have more psychic ability than non-Twitterers, or could Twitter technology itself somehow enhance latent psychic powers?' 't Is afwachten. Eerlijk gezegd heb ik er maar een woord voor: tja.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.