Google in e-books

2 juni 2009

Google gaat nog dit jaar elektronische boeken verkopen. De e-books moeten leesbaar zijn op alle soorten apparaten met internettoegang. Google gaat een 'digitale boeken ecosysteem' bouwen waar uitgevers toegang toe krijgen om hun catalogus beschikbaar te maken. Aangeboden boeken zijn vervolgens tegen betaling te lezen via de webbrowser. Op die manier moet het aanbod te lezen zijn op alle toestellen met internettoegang, van pc's tot smartphones en e-readers. De internetreus kiest daarmee voor een andere aanpak dan e-boogigant Amazon, die boeken als downloadbare bestanden aanbiedt. Google voorziet ook in e-books zonder internetverbinding. Als gebruikers offline zijn, blijven de boeken leesbaar via de cache-functie. Google laat het aan de uitgevers om de prijs van de e-books te bepalen. Mogelijk is dat Google speciale kortingen betaalt uit eigen zak. 'Clearly, any major company coming into the e-book space, providing that we are happy with the pricing structure, the selling price and the security of the technology, will be a welcome addition', zo zegt David Young, CEO van Hachette Book Group. Volgens Tom Turvey van Google gaat het bedrijf 'online toegang tot boeken' verkopen. Op de beurs Book Expo in New York heeft Google gesprekken gevoerd met uitgevers. Uitgevers kunnen de digitale versies van boeken aan Google aanleveren. Consumenten kunnen de boeken dan rechtstreeks bij Google kopen, aldus de New York Times.


Het lijkt er dus op dat Google de concurrentie aangaat met Amazon. E-books uit Amazons Kindle Store kunnen momenteel alleen gelezen worden met apparaten van Amazon, of via de Kindle App op de iPhone en iPod Touch. Google vermijdt een dergelijke beperking. Ondertussen komt Amazon eerder dan verwacht met de derde generatie van zijn e-reader: de DX. De DX wordt op 10 juni verzonden naar klanten, in plaats van pas in het derde kwartaal. De DX is vooral bestemd voor het lezen van kranten en tijdschriften, en wordt ook op universiteiten gepusht. Volgens de New York Times staat Google's plan voor e-books los van diens controversiële initiatief om miljoenen boeken in te scannen. Google voert in de VS al een jarenlange juridische strijd met diverse auteurs en uitgevers. Die claimen dat dit inscannen inbreuk maakt op het auteursrecht. Google heeft al 1,5 miljoen titels uit het publieke domein geschikt gemaakt voor de iPhone en de Sony Reader, de belangrijkste concurrent van de Kindle. De nieuwe ebooks van Google worden volgens Turvey geschikt voor alle apparaten, e-readers, mobiele telefoons, PC’s, laptops enz., die over internettoegang beschikken. Details over de dienst zijn nog niet bekend, zoals in wat voor bestandsformaten de boeken beschikbaar zullen zijn. De Europese Commissie stelt ondertussen eveneens een onderzoek in. Google heeft met de Amerikaanse bonden van schrijvers en uitgevers een overeenkomst gesloten voor het online beschikbaar stellen van miljoenen boeken. Er worden echter ook boeken beschikbaar gesteld waarvan de rechten in Europa liggen. Europese auteurs kunnen bezwaar tegen opname van hun werk maken, maar volgens Duitsland is dat in strijd met de Europese regels. In Europa zou een auteur expliciet toestemming moeten geven voordat Google zijn boeken mag gebruiken. De Europese ministers van Economische Zaken hebben op 28 mei besloten om de Europese Commissie te vragen een onderzoek in te stellen naar de toelaatbaarheid van het boekenplan van Google. Een woordvoerder van Google stelde dat het bedrijf graag de dialoog met de Europese Commissie aangaat. Overigens zal ook de Amerikaanse rechter het boekenplan nog moeten goedkeuren.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.