Miljoenenhuizen.nl via Google in de penarie

29 mei 2009

Miljoenhuizen.nl moest twee weken geleden op last van een dwangsom de webpagina's zodanig aanpassen dat de Google-zoekopdracht 'Zwartepoorte failliet' niet langer suggereerde dat het autobedrijf Zwartepoorte failliet is. De eigenaar van het autobedrijf stelde dat hij schade leed doordat mensen dachten dat zijn bedrijf in de problemen zat. Dit omdat ze de betreffende zoekopdracht hadden ingetypt in Google maar niet doorklikten op de gevonden pagina's. Een van de resultaten was een link naar Klup.nl, een zustersite van Miljoenhuizen.nl. Die link werd als volgt door Google geïndexeerd: ['volledige naam: Zwartepoorte specialiteit BMW…Dit bedrijf is failliet verklaard, het is overgenomen door het motorhuis (…)']. In de bewuste pagina stond het woord 'failliet' echter in een geheel andere plaats en had niets van doen met het autobedrijf. Miljoenhuizen.nl gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechter. Het heeft daarvoor advocatenkantoor SOLV in de arm genomen. Om het hoger beroep te bekostigen is een van de medewerkers van Miljoenenhuizen een inzamelactie begonnen.


De rechter schrijft deze week in een toelichting dat de berokkende schade voor het autobedrijf zwaarder weegt dan de vrijheid van meningsuiting van Miljoenhuizen.nl. De rechter oordeelt dat websitehouders in dit soort gevallen zelf moeten controleren op schadelijke zoekresultaten. Advocaat Filip van Eeckhoutte vindt het een 'hoogst merkwaardig' besluit van de rechter. 'Dit betekent dat je op een webpagina nooit meer tegelijk de naam van een bedrijf en een woord als failliet kunnen staan. Het is ondoenlijk voor websites om hier rekening mee te houden. Zeker op forums waar gediscussieerd wordt, en op een pagina heel veel combinaties gemaakt kunnen worden door Google. Bovendien is het in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Ik kan me niet voorstellen dat dit vonnis stand houdt in hoger beroep'. Van Eeckhoutte: 'Ieder weldenkend mens weet dat Google slechts doorgeefluik is, die thumbnail-tekstjes maakt van websites. Aan de Google-resultaten kan je niks ontlenen, al helemaal niet als er puntjes tussen de woorden Zwartepoorte en failliet staan. De rechter gaat er vanuit dat mensen idioten zijn, en niet snappen hoe Google werkt. Als ik zoek op mijn naam en het woord oplichter, dan verschijnen er wellicht ook suggestieve combinaties. Maar dat betekent nog niet dat ik een oplichter ben'. Ook Arnoud Engelfriet vindt dat het vonnis rammelt en is blij dat Miljoenenhuizen.nl in hoger beroep gaat. 'Dit creëert grote onduidelijkheid en opent de deur voor allerlei claims van mensen die menen dat ze 'verkeerd' in Google getoond worden'. Als er al iemand verantwoordelijk is voor schadelijke Google-resultaten, dan is het Google zelf, zegt Engelfriet. 'De rechter maakt zich er wel makkelijk vanaf door de eigen verantwoordelijkheid van de webmaster te benadrukken. Dat klopt gewoon niet. Een webmaster heeft geen eigen verantwoordelijkheid voor wat anderen doen met zijn informatie. Hij hoeft er geen rekening mee te houden dat zoekmachines willekeurige zinnen bij elkaar plakken en dat daar wellicht een ongunstig beeld voor iemand door ontstaat. Als Google-resultaten mensen schade toebrengen, dan moet Google daar wat aan doen. Niet de bron van de informatie waar Google zich op baseert'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.