Google Script

28 mei 2009

Google-gebruikers die hun taken graag automatiseren kunnen straks aan de slag met Google Apps Script. Ongeveer duizend bedrijven gaan meedoen aan een test. Google gaat de scripttaal toevoegen aan Google Docs. Bedrijven kunnen daarmee taken automatiseren en online applicaties aanpassen. De komende weken gaat Google de duizend zakelijke gebruikers inschakelen om deze nieuwe functie te testen. Het is nog niet bekend wanneer de scripttaal beschikbaar komt voor iedereen. De test zal aanvankelijk betrekking hebben op Google Spreadsheets en daarna ook in andere Google Docs-applicaties beschikbaar komen. Bedrijven kunnen maatwerkfuncties in spreadsheets gebruiken, bijvoorbeeld het omrekenen van millimeters naar inches of het vertalen van tekst van de ene naar de andere taal. Applicaties kunnen ook aan elkaar worden gekoppeld, bijvoorbeeld door vanuit een spreadsheet een e-mail te sturen. Google Apps Script is in eerste instantie vooral gericht op bedrijven. Op de Enterprise Blog van Google is een video en aanvullende informatie te vinden. Google wil met de nieuwe functie beter concurreren met Excel, maar het opent ook de deur voor beveiligingslekken. Jonathan Rochelle, productmanager voor Google Docs, geeft toe dat de aard van scripttalen zodanig is, dat ze makkelijk kunnen worden misbruikt. Google gaat daarom proberen om de scripts 'bulletproof' te maken voordat de functie in handen komt van het grote publiek. Google Apps Script is gebaseerd op JavaScript, met een aantal objectgebaseerde uitbreidingen van Google.


Het is nog niet mogelijk om Excel-macro's te importeren. Google overweegt dit in de toekomst toe te voegen. 'We zien het als een puppie die nog in training is”, schrijft Rochelle. 'Deze week heeft het geleerd om te apporteren (URL content) en te praten (vertalen). Maar nu vinden we dat het klaar is om de wijde wereld in te gaan'. De scripting tool moet Google Docs een betere positie geven ten opzichte van Excel van Microsoft, dat op dit moment nog veel meer mogelijkheden heeft dan Docs. Maar volgens Rochelle gaat het om wat er gebruikt wordt. 'Als 80 procent van de mensen geen gebruik maakt van die mogelijkheden, dan maakt het niets uit'. Hij is zich er ook van bewust dat scripting nieuwe mogelijkheden biedt voor aanvallers. 'Het ligt in de aard van scripting dat er makkelijk misbruik van kan worden gemaakt', zei hij. 'Met de test willen we zeker stellen dat mensen niet de fout kunnen maken dat ze iets met hun code doen waarvan ze geen weet hebben'. Voordat Script wordt uitgebracht maakt Google het 'bulletproof', voegde hij daaraan toe.
Google is niet de enige die features maakt voor Docs. LTech heeft een gratis tool gelanceerd waarmee gebruikers hun documenten kunnen downloaden naar hun harde schijf als backup. En ook Oracle is bezig met Docs. Binnenkort lanceert het bedrijf een bètatool waarmee klanten van hun Siebel CRM-software data kunnen exporteren vanuit Google Docs.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.