Zweedse Internet Providers wissen logbestanden

1 mei 2009

De Zweedse telecomgigant en internetprovider Tele2 heeft in haar thuisland massaal IP-logs van haar klanten vernietigt. Dit tot grote frustratie van de politie, die dergelijke logs gebruikt bij het opsporen van downloaders. Het bedrijf deed dit zodat het niks heeft om over te dragen als de politie hierom vraagt. Dit is namelijk verplicht dankzij een Zweedse wet die op één april is ingegaan. Interessant genoeg is het vernietigen van deze 'logboeken' niet illegaal. Dit terwijl veel Europese landen wel een wet hebben die het bewaren van dergelijke gegevens verplicht maakt. Sterker nog, de Europese Unie heeft hiervoor een richtlijn in 2006 uitgegeven, maar de Zweedse regering heeft ervoor gekozen dit te negeren. Hierover wordt nog gesteggeld tussen de twee. Tele2 is de tweede internetprovider in Zweden die haar IP-logs heeft vernietigd. Concurrent Bahnhoff, die eerder deze maand aangaf geen logs meer bij te gaan houden. Beide bedrijven hopen met deze actie het vertrouwen van de Zweedse internetgebruiker terug te winnen, zeker na de grote rechtszaak tegen de Zweedse downloadsite The Pirate Bay. De wet heeft tot een enorme daling geleid in het Internetverkeer inZweden. Als nog meer providers dit voorbeeld volgen, zal de nieuwe wet niet bijster effectief zijn. Peter Danowsky, een advocaat van de muziekindustrie, maakt zich daar echter geen zorgen om. Het parlement nam immers aan dat de providers loyaal zouden meewerken aan de wet. Als dit voorbeeld gevolgd wordt komt er gewoon een strengere wet, zo zegt hij.


'Previously, we have stored some information about our customer’s IP addresses for internal use, but now the privacy issue has been pushed this far with the IPRED discussion. We do this to strengthen our customers’ privacy', zo zegt Tele2’s Zweedse CEO Niclas Palmstierna. 'There’s is nothing in the Electronic Communications Law that decides what we should store, only what we shouldn’t store. We have analyzed the legislation carefully and found that we have no obligations at all to store information about our customers’ IP addresses', zo vervolgt hij. Ook providers die wel de beschikking hebben over gegevens van de gebruikers van IP-adressen blijken niet erg gewillig om ze af te staan. In de eerste zaak die onder de nieuwe wet werd gevoerd, hadden vijf boekuitgevers een bevel van de rechter losgekregen om de provider Ephone te verplichten om de identiteit te onthullen van de beheerder van een server waarop luisterboeken werden aangeboden. Ephone weigerde om de gegevens af te staan. 'The evidence that the publishers have submitted is incomplete', zo schreef de advocaat van Ephone aan de rechtbank. 'It mainly consists of screenshots and log files, which isn’t enough. Furthermore, we claim that releasing the information is contrary to the basic right for protection of an individual’s privacy'. 'For us, the level of evidence to disclose information on an IP-address must be very high', zegt CEO Bo Wigstrand. De politie is niet gelukkig, want het gebrek aan logfiles maakt het werk moeilijker. 'In certain cases, this will make an investigation impossible', zo zegt het hoofd van de Zweedse eenheid voor 'cybercrime' Stefan Kronkvist. De beslissing van Tele 2 volgt op eenzelfde actie van de providers All Tele en Bahnhof. 'It's astonishing that someone who claims to be a serious communication operator wants to assist in crime, which is implied by what (ISPs) are doing when they erase data', zo stelt Danowsky. 'Major portions of the Internet traffic derive from illegal file sharing, which makes it an important revenue source for the ISPs', zo voegt hij er aan toe. Andere grote ISP's in Zweden zeggen dat ze de beslissing van Tele 2 niet zullen volgen. Ze zeggen de verkeersgegevens nodig te hebben om beveiligingskwesties af te handelen. Maar de gegevens zullen slechts enkele weken worden opgeslagen. Hoe de Zweedse regering dit verder gaat oppakken is nog niet bekend.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.