Beheer Internet moet los van U.S.A.

4 mei 2009

Eurocommissaris Viviane Reding wil domeinbeheerder ICANN loskoppelen van de Amerikaanse overheid. De overeenkomst tussen die twee verloopt 30 september. Reding roept op tot meer transparantie en aansprakelijkheid voor het beheer van internet. Dat is nu grotendeels in handen van topleveldomeinbeheerder ICANN. Die gaat onder meer over topleveldomein .com. Ook aanvragen voor bijvoorbeeld .eu of .asia moeten daar worden ingediend. Deze nonprofit organisatie opereert onder een overeenkomst met het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. De huidige overeenkomst loopt 30 september af. De Europese Commissie wil dan een ander model voor het beheer van internet. Aziatische landen hebben daar eerder ook al om geroepen. Reding doet hiervoor nu een video-oproep aan de Amerikaanse president Barack Obama. Zij stelt een ICANN voor die volledig privaat is en complete aansprakelijkheid heeft. Nu is die internetorganisatie formeel alleen verantwoording schuldig aan de regering van de Verenigde Staten. Het internet is immers voortgekomen uit het Amerikaanse defensienetwerk ARPAnet.


Daarnaast stelt de Eurocommissaris een begeleidende, onafhankelijke gerechtelijke organisatie voor én een landenforum voor nationale overheden. Laatstgenoemde is een soort 'G12 voor internetbeleid' en moet dan het algemene beleid bepalen maar zich ook buigen over internetbrede security-kwesties. De positie en macht van de ICANN liggen al jaren onder vuur. Herhaaldelijk heeft de overheid van de VS al laten weten het toezicht op de internetorganisatie losser te willen maken – of geheel te laten varen. Dat zou dan overgedragen worden aan een internationaal orgaan. Die toezeggingen zijn gedaan onder verschillende presidenten, maar nooit echt ingevuld. Onder de eerste regering Clinton zijn de eerste stappen al gezet. De opzet van de ICANN is weliswaar gewijzigd, maar de VS hebben altijd nog een vinger in de pap gehouden. 'I believe that the U.S., so far, has done this in a reasonable manner', zei Reding. 'However, I also believe that the Clinton administration's decision to progressively privatize the Internet's domain name and addressing system is the right one. In the long run, it is not defendable that the government department of only one country has oversight of an Internet function which is used by hundreds of millions of people in countries all over the world'. En: 'I trust that President Obama will have the courage, the wisdom and the respect for the global nature of the internet to pave the way in September for a new, more accountable, more transparent, more democratic and more multilateral form of Internet Governance', zo zei ze in de videoboodschap. Het aflopen van het contract tussen ICANN en de regering van de U.S.A. 'opens the door for the full privatisation of ICANN, and it also raises the question of to whom ICANN should be accountable', vervolgt ze. 'We would prefer that an international government forum that to meet twice a year makes recommendations by majority vote to the newly privatised ICANN. The forum would be restricted to representatives from 12 countries, with a regional balance taken into consideration'. Hoe Obama hierover denkt is onbekend. De regering Bush was wat dat betreft duidelijk: ICANN komt zeker niet onder de Verenigde Naties. Maar even zien wat dit oplevert…

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.