Omzet Sun duikt in het diepe

28 april 2009

Oracle koopt het noodlijdende Sun, en is daar enthousiast over. Sun lijdt echter nog wat meer, nu het bedrijf de grootste kwartaalterugval op jaarbasis maakt sinds 2002. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal van het boekjaar 2009 een nettoverlies van 201 miljoen dollar geleden. De omzet voor die eind maart afgesloten fiscale periode ligt op 2,6 miljard dollar. Financieel analisten hadden gehoopt op een omzet van 2,86 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar boekte Sun 34 miljoen verlies op 3,27 miljard omzet. In het tweede kwartaal was dit 209 miljoen dollar verlies en 3,2 miljard omzet. Het verlies is dus wat minder ten opzichte van de voorgaande periode, maar eigenlijk niet noemenswaardig. Maar het is nog slechter gesteld met de omzet. Die is met 20 procent ingezakt ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Dit is de grootste terugval sinds 2002. Toen stortte de omzet met 24 procent in. Dat werd toen veroorzaakt door het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel. Sun heeft aan de internethype toen erg veel verdiend, maarwerd ook heel hard geraakt toen die markt inklapte.

 


De omzetdaling nu is vooral te danken aan de 24,2 procent teruggang in de verkoop van producten, zoals servers en opslagtechnologie. De omzet uit diensten is 13,3 procent afgenomen. De algehele serververkoop zit volgens onderzoeksbureau IDC nu op het diepste punt in zeven jaar. Dit raakt Sun, maar ook concurrenten als IBM en HP. Sun heeft er echter meer last van. De verkoop van diens zware Unix-servers met eigen UltraSparc-processors is bijna eenderde afgenomen. Suns servers met x64-chips van Intel en AMD zijn eenvijfde gedaald. De verkoop van storage-technologie is 20 procent gedaald, waarbij tapesystemen nog wel een groei van 3 procent beleefden. De software-activiteiten van het bedrijf doen het beter. De omzet daaruit is in totaal 27 procent toegenomen. Dat omvat een 27 procent groei in de inkomsten uit Java en een verdubbeling van de verkoop van open source-database MySQL. De inkomsten uit de eigen Unix-variant Solaris en Suns software voor beheer en virtualisatie is echter 30 procent afgenomen. Jonathan Schwarz wijt deze negatieve resultaten aan de kredietcrisis. Analisten zien twijfel van klanten over de toekomst van Sun. Het bedrijf heeft opvallend genoeg geen conference call gehouden over de cijfers, en geeft dus geen vooruitblik; noch over de financiën noch over de overname door Oracle. Die databaseproducent betaalt nu 7,4 miljard dollar voor Sun, inclusief 1,8 miljard aan schulden. De koper heeft al laten weten dat het aangekochte bedrijf in het eerste boekjaar 1,5 miljard dollar aan extra winst moet opleveren. In het tweede jaar moet dat 2 miljard zijn. Daarmee is de aankoop van Sun volgens Oracle zelf sneller winstgevend dan de eerdere overnames van BEA, PeopleSoft en Siebel. Financieel experts en IT-analisten voorspellen dan ook drastische reorganisatierondes bij Sun en diens activiteiten. Oracle zegt met Sun een volledig productaanbod te hebben voor het hele datacenter. Volgens analisten is de koop misschien wel vooral een defensieve actie. Het bedrijf zou willen voorkomen dat concurrent IBM de eigenaar wordt van Java. Oracle gebruikt die programmeertaal en dat platform intensief voor zijn middleware. IBM zou de prijzen flink kunnen verhogen of de licentievoorwaarden herzien om het Oracle moeilijk te maken.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.