Holografische schijf (opnieuw) dichtbij.

27 april 2009

Onderzoekers van General Electric melden dat ze dankzij microholografische opslagtechnieken 500GB op een doorsnee schijfje kunnen zetten. De doorbraak maakt de ontwikkeling van hybride holografie- en blu-raylezers mogelijk. Holografische opslag geldt al jaren als een veelbelovende techniek, maar lijkt niet echt van de grond te komen. Wetenschappers van General Electric zouden nu echter een praktisch toepasbare methode voor holografische opslag hebben gevonden. Ze maken gebruik van microholografische opslagtechnologie, oftewel kleinere, minder complexe hologrammen dan concurrerende technieken. Het probleem van deze methode was dat de hologrammen zo klein waren dat ze niet genoeg licht verspreiden om de datapatronen goed te kunnen uitlezen. De Amerikaanse onderzoekers claimen nu echter dat de reflectieve kracht van de hologrammen 200 keer hoger ligt dan voorheen dankzij gebruikmaking van nieuw materiaal en nieuwe technieken. De precieze details doet General Electric pas volgende maand tijdens een conferentie over opslag uit de doeken, maar volgens de onderzoekers ligt de reflectieve kracht nu op gelijke hoogte als de meest zwakke reflecties die door blu-raydrives uitgelezen kunnen worden.


Volgens het onderzoeksteam van General Electric maakt de vinding de ontwikkeling mogelijk van schijfjes met een doorsnee formaat waarop 500GB aan data past. Deze zouden uitgelezen kunnen worden door drives die ook met DVD's en blu-ray's overweg kunnen. De holografische schijven zouden al in 2011 of 2012 op de markt kunnen komen, verwacht General Electric, en de prijs per gigabyte zou op minder dan 10 dollarcent uit kunnen komen. Toen in 2006 blu-ray werd geïntroduceerd lag de prijs per gigabyte van een 25GB-schijfje op 1 dollar. 'This could be the next generation of low-cost storage', zegt Richard Doherty, een analist van Envisioneering, een onderzoeksbedrijf. 'We’re in the ballpark', zegt Brian Lawrence, de wetenschapper die G.E.'s programma voor holografische opslag leidt. 'We’ve crossed the threshold so we’re readable'. In de aanpak van G.E., zo vertelt hij, 'the holograms are scattered across a disc in a way that is similar to the formats used in today’s CDs, conventional DVDs and Blu-ray discs. So a player that could read microholographic storage discs could also read CD, DVD and Blu-ray discs'. 'If this can really be done, then G.E.’s work promises to be a huge advantage in commercializing holographic storage technology', zegt Bert Hesselink, hoogleraar van Stanford en een expert op dit terrein. Maar de technologie is nog onbewezen en er is nog geen zicht op het kostenaspect. 'It’s always well to remember that the most important technical specification in any storage device, however impressive the science behind it, is price', zegt James N. Porter, een onafhankelijke analist van de opslagmarkt. Lawrence schat dat 'when they are introduced, perhaps in 2011 or 2012, holographic discs using our technology will be less than 10 cents a gigabyte — and fall in the future. The price of storage per gigabyte is going to drop precipitously'. Om het op de markt te brengen zal G.E. moeten samenwerken met partners op licentiebasis en het bedrijf praat al met producenten.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.