Google Streetview beroert de gemoederen opnieuw

6 april 2009

Bewoners van het dorpje Broughton in Groot-Brittannië hebben voorkomen dat het dorp te zien is op Google Street View. De dorpelingen hielden de auto die opnames maakt voor de internettoepassing tegen toen die het dorpje wilde binnenrijden. Dat schrijft de Britse krant The Times vrijdag. De dorpelingen zouden zijn opgeschrikt door de inbraken in andere dorpen als gevolg van het verschijnen op Google Street View. Internetgebruikers kunnen met het programma van achter hun computer door de straten van dorpen en steden ‘wandelen’. Google maakt, met een grote 360-graden-camera die op het dak van een auto is gemonteerd, opnamen van dorpen en steden. Een aantal Nederlandse steden is sinds vorige maand ook te bezichtigen met behulp van Google Street View. De dienst is niet onomstreden. Sommige critici zien de foto's als inbreuk op de privacy. Op de dag dat de toepassing in Nederland werd geïntroduceerd brak er veel verontwaardiging uit over de privacy van mensen die herkenbaar waren in de toepassing. Zo was onder meer presentator Beau van Erven Dorens samen met zijn vrouw voor zijn huis te bewonderen er was er een halfnaakte vrouw zichtbaar achter een raam op de Amsterdamse wallen.


Inmiddels zijn die afbeeldingen verwijderd. Google lanceerde Street View voor het eerst in 2007 in de Verenigde Staten. Intussen zijn er ook beelden beschikbaar in Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Spanje en Italië. Vorige maand werd behalve Nederland ook Groot-Brittannië aan het lijstje toegevoegd. Engelse dorpelingen zijn niet opgezet met het plan van Google om hun dorp te fotograferen. Toen de camerawagen van Google Streetview in Broughton opdook, vormden de dorpelingen spontaan een menselijke ketting om de weg te blokkeren. Uiteindelijk moest de Google-wagen afdruipen. De inwoners van Broughton zijn tegen het Google-initiatief omdat ze vrezen dat de Streetview-foto's door inbrekers misbruikt kunnen worden. Broughton is een gehucht waar heel wat bemiddelde mensen wonen. Helemaal onterecht lijkt hun vrees niet: vorig jaar gebruikten Britse tieners Google Maps om satellietfoto's van villa's te raadplegen en te ontdekken wie over een zwembad in de tuin beschikte. Villabewoners die terugkeerden van vakantie, ontdekten dat hun zwembad in hun afwezigheid was gebruikt. De Google-auto werd op initiatief van Paul Jacobs geblokkeerd. ‘I don't have a problem with Google wanting to promote villages. What I have a problem with is the invasion of privacy, taking pictures directly into the home’, zo zei Jacobs. ‘We've already had three burglaries locally in the past six weeks. If our houses are plastered all over Google it's an invitation for more criminals to strike’. Jacobs schakelde de politie in, die uiteindelijk de auto wegstuurde.  Google Street View werd vorige maand gelanceerd in Engeland en is daar zeer bekritiseerd door Privacy International, die juridische acties voorbereid. Google zelf gelooft dat er betrekkelijk weinig aan de hand is. ‘Before launching Street View we sought the guidance and approval of the Information Commissioner's Office. The ICO has repeatedly made clear that it believes that Street View includes the safeguards necessary to protect people's privacy’, zo zei een woordvoerder van het bedrijf.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.