Ballmer vreest de opmars van Linux en open source

26 februari 2009

Steve Ballmer heeft aangegeven dat Linux en open-source een steeds grotere dreiging begint te worden. Deze uitspraken deed hij tijdens een meeting met investeerders. Steve Ballmer houdt één keer in zoveel tijd een meeting met investeerders, op deze meeting geeft Ballmer aan hoe het er voor staat met de verkoopcijfers en andere economische gegevens. Ballmer doet deze meetings samen met Chris Liddell, die financieel gezien de touwtjes in handen heeft. Uit het eerste deel van de presentatie, dat de marktaandelen van Windows vergelijkt met die van Mac en Linux, blijkt dat Windows nog altijd het meeste marktaandeel heeft. Hieronder volgt vervolgens de illegale versie van Windows, de zogenaamde pirated versie en daarna Linux. Ballmer vond Apple echter geen echte concurrent meer, ondanks dat deze meer marktaandeel dan Linux in handen heeft. 'I think depending on how you look at it, Apple has probably increased its market share over the last year or so by a point or more. And a point of market share on a number that's about 300 million is interesting. It's an interesting amount of market share, while not necessarily being as dramatic as people would think'. Ballmer lette namelijk meer op de groei van de eerder genoemde posten. Ballmer geeft aan dat hij echter nog wel zowel Linux als Apple-systemen als concurrenten ziet, al voegt hij hierbij toe dat het bedrijf zich mogelijk iets meer op Linux moet gaan focussen.


'I think the dynamic with Linux is changing somewhat. I assume we're going to see Android-based, Linux-based laptops, in addition to phones. We'll see Google more as a competitor in the desktop operating system business than we ever have before. The seams between what's a phone operating system and a PC operating system will change, and so we have ramped the investment in the client operating system'. Het tweede deel van de presentatie ging over de aandelen van het mobiele product van Microsoft, Windows Mobile. Hieruit blijkt dat Microsoft hier genoegen moet nemen met een derde plaats, Symbian en Blackberry-OS staan namelijk voor Windows Mobile. Waarbij Symbian gedeeltelijk opensourcesoftware is. De Microsoft-topman geeft dan ook aan dat er geconcurreerd moet worden met deze systemen. Sinds vorig jaar zijn met name kleinere laptops, de zogeheten netbooks, sterk in opmars. In tegenstelling tot de meeste conventionele laptops staat hier niet altijd meer Windows als besturingssysteem op. Vanwege de technische beperkingen van netbooks en uit kostenoverwegingen wordt regelmatig gekozen voor bijvoorbeeld Linux. Ballmer verwacht een concurrentiestrijd met Google en Linux. Hij vertelde de aandeelhouders ook dat hij Google steeds meer dan ooit tevoren als concurrent gaat zien als het aankomt op desktop besturingssystemen. De scheiding tussen telefoon besturingssystemen en die van computers vervaagt, aldus de topman. Asus liet vorige week al doorschemeren dat te werken aan netbooks waar Google Android als besturingssysteem op draait. Vooralsnog is deze software alleen nog beschikbaar op smartphones.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.