Facebook gaat voor democratie

27 februari 2009

Facebook voert een stemsysteem in waarmee gebruikers democratisch kunnen meebeslissen over de regels van de community. Alle gebruikers zijn gelijk. Het sociale netwerk heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor een 'grondwet'. Deze moet het voor de gebruikers duidelijker maken wat de regels van de community zijn. Die gebruikers kunnen zelf meebeslissen over de regels van het sociale netwerk. De tien principes in de 'grondwet' moeten leiden tot een eenduidige set van regels die geldt voor iedereen die Facebook gebruikt. Ook kan er over sommige beslissingen gestemd worden. De plannen van de netwerksite komen voort uit een discussie over het veranderen van de gebruiksovereenkomst . Na felle kritiek trok Facebook die nieuwe voorwaarden in en werden de oude in ere hersteld. De nieuwe voorwaarden konden namelijk zo geïnterpreteerd worden dat alle informatie die gebruikers op de site plaatsen voor altijd eigendom wordt van Facebook, met alle rechten die daarbij horen. Dit pikte de community niet. Er werd een 'Facebook Bill of Rights and Responsibilities' groep opgericht. Nu wordt hierop voortgeborduurd.


In de komende weken krijgen gebruikers inspraak in het samenstellen van de definitieve 'Bill of Rights' en kan er gestemd worden op de verschillende ingebrachte voorstellen. Ook gaat Facebook de privacy-overeenkomst opnieuw aanpassen. Het is de bedoeling dat die aanpassing volgens hetzelfde systeem gaat. Daarvoor heeft de netwerksite tien grondbeginselen gepubliceerd. Daar staat bijvoorbeeld in dat gebruikers eigenaar moeten blijven van hun eigen content. En dat iedereen (adverteerders, gewone gebruikers, ontwikkelaars etc.) gelijk behandeld wordt. Een ander principe luidt: 'The Facebook Service should transcend geographic and national boundaries and be available to everyone in the world'. 'Companies like ours need to develop new models of governance. Rather than simply reissue a new Terms of Use, the changes we’re announcing today are designed to open up Facebook so that users can participate meaningfully in our policies and our future'., schrijft Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook. Volgens privacy-waakhond Privacy International: 'This is an unprecedented action. No other company has made such a bold move towards transparency and democratization. The devil will be in the detail but, overall, we applaud these positive steps and think they foreshadow the future of web 2.0. We hope Facebook will realize these extraordinary commitments through concrete action and we challenge the rest of the industry to exceed them'. Facebook zal wel onafhankelijke beslissingen blijven nemen over het uitrollen van nieuwe producten. Gebruikers kunnen hier dus niet over meebeslissen. Wel zullen die producten voldoen aan de nu opgestelde regels.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.