Microsoft’s visies op de toekomst

25 februari 2009

Microsoft heeft tijdens de 2009-editie van Microsoft Research Techfest uit de doeken gedaan hoe het de toekomst van onder meer datacentra en gebruikersinterfaces. Tijdens het jaarlijkse Techfest, dat door medewerkers van de onderzoekslaboratoria van Microsoft wordt georganiseerd, werd aandacht besteed aan de toekomst van datacentra. Volgens Microsoft zullen verschillende gedemonstreerde technieken op termijn hun weg vinden naar commerciële producten. Daarnaast kondigde hoofdonderzoeker Rick Rashid een nieuw initiatief aan dat de kosten van datacentra moet reduceren: dat wordt Cloud Computing Futures genoemd. 'Our cloud computing research begins with a key concept: the datacenter is a computer, and it must be designed and programmed as an integrated system', zo vertelde Rashid. Dan Reed, hoofd van de afdeling multicore-systemen, wordt de trekker van de onderzoeksafdeling. Hij heeft de opdracht het concept te vertalen naar lagere hardwarekosten, minder energieverbruik en het minimaliseren van milieuvervuiling. 'Research projects at TechFest are technological hints at what the future holds', zo zegt Rashid. 'In past years we’ve shown touch technologies that are now part of Microsoft Surface, artificial intelligence projects that enhanced Live Search and Windows, and database and graphics research that led to WorldWide Telescope'.


Zo moeten servers die weinig of niets te doen hebben in een slaapstand gezet worden, waarbij ze uiteraard wel snel kunnen bijspringen als de belasting toeneemt. Ook zouden processors met een geringe energiebehoefte veelvuldiger ingezet moeten worden. Naast de ideeën voor datacentra passeerden nog diverse andere technologieën de revue, zoals:

  • 'Commute UX: Dialog System for In-Car Infotainment, a set of spoken language technologies that enable automobile drivers to easily interact with their devices and information more naturally;

  • Audio Spatialization and Acoustic Echo Cancellation for Teleconferencing, a technology that makes the teleconferencing experience more realistic, which is especially important as travel budgets become more constrained;

  • Sticky Notes in Augmented Reality, an investigation of new ways for people to use the physical space around them to interact with the digital information and media they really care about, wherever they are;

  • Situated Interaction, a project that weaves together multiple sensing, learning and reasoning components to create conversational systems that help with everyday tasks and activities to bring to life services such as those provided by a personal assistant and a building receptionist;

  • Social Media and Learning Theory, a study that examines people’s online behavior and helps to model social interactions so people can get the most value from their networks'.

Microsoft beschouwt de onderzoeksdividie als een sleutelinvestering voor de toekomst van het bedrijf. 'Even in the most difficult economic situations, it's critically important that companies continue to invest', zo zegt Craig Mundie, Chief Research and Strategy Officer van Microsoft. 'In the worst economic times, the companies that have performed the best are the ones that have new products that lead the way out of economic turbulence'. Microsoft Research werd gevormd in 1991 en is nu een van de grootste researchorganisaties in de wereld. Het heeft vestigingen in Engeland, China en India, maar ook in de VS (in Redmond en Boston).

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.