Geen papieren factuur meer nodig

12 februari 2009

Het bedrijfsleven wordt per direct van een enorme papierwinkel verlost. De administratieve lastenverlichting levert ondernemers een besparing op van jaarlijks € 600 miljoen. De Belastingdienst verklaart papier niet langer heilig. Ondernemers mogen rekeningen aan elkaar ook gewoon via email versturen, zonder allerlei regeltjes en voorschriften, maar wel zodanig dat de oorsprong is vast te stellen. De factuurvereisten zelf blijven dan ook bestaan. De fiscus accepteert bij belastingaangiften voortaan nota's, die via het internet zijn verstuurd. De Belastingdienst gaat al aanstaande maandag met de nieuwe werkwijze aan de slag. Dat heeft staatssecretaris De Jager (Financiën) gisteren bekendgemaakt. 'Dit is een gigantisch gebaar naar het bedrijfsleven, zonder dat het de belastingbetaler geld kost', aldus De Jager. 'Dit wordt een enorme klapper'.


De papieren rompslomp kost nu nog enorm veel geld en tijd. Door hun rekeningen simpelweg per e-mail te verzenden, kunnen ondernemers fors besparen op papier- en verzendkosten. Daarnaast is het digitaal makkelijk om facturen te verwerken; of het bewaren digitaal ook zo simpel is, moet nog worden afgewacht. Ondernemers zijn nu vaak urenlang bezig met het verwerken van papieren. Volgens De Jager zijn digitale facturen niet minder veilig. Vooruitlopend op een wetswijziging wil hij daarom al meteen de eerste stap zetten: 'Dit is een enorme stimulans om veel meer automatisch te gaan doen en bespaart honderden miljoenen', aldus de CDA-bewindsman, die zich er ook in Europa sterk voor wil maken. De Jager spreekt van 'een gigantisch gebaar naar het bedrijfsleven, zonder dat het de belastingbetaler geld kost'. Ondernemers sturen elkaar jaarlijkse zo'n vijfhonderd miljoen facturen om de btw te kunnen verrekenen. Dit kost volgens het ministerie van Financiën zo'n 1 miljard euro aan administratieve lasten. Als de helft van de bedrijven binnen een paar jaar overstapt op digitaal factureren, levert dat een besparing op van 600 miljoen euro, zo heeft het ministerie berekend. Door de nieuwe regeling kunnen ondernemers besparen op papier- en verzendkosten. Bovendien kost het digitaal verwerken van rekeningen minder tijd. De nieuwe mogelijkheid gaat maandag al in. Op de website van de Belastingdienst kunnen ondernemers binnenkort terecht voor meer informatie.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.