Google dendert weer eens over de markt

4 februari 2009

Het is weer eens Google-week. Het bedrijf lanceert een hoeveelheid nieuwe functies, versies en producten, die de blik allemaal weer rechtstreeks op het bedrijf richten. Het bedrijf weet niet van ophouden en maakt het juist daardoor zijn concurrenten (en dat zijn er nogal wat in de vele markten die het bedrijf bestrijkt !) voortdurend erg lastig. En daarbij: het bedrijf heeft natuurlijk een paar paradepaardjes in huis, waarmee het moeilijk concurreren is. Laten we eens zien. Het bedrijf lanceerde de G1 in Nederland, de eerste telefoon op het Android-platform. De mobiele versie van Google Maps maakt het mogelijk om 24 uur per dag te weten waar je vrienden zijn. Ook Gmail en Calendars zijn voortaan offline te gebruiken, net zoals dat met GoogleDocs al mogelijk is. De nieuwe versie van Google Earth maakt het voortaan mogelijk de diepzee en Mars driedimensionaal te bekijken. Google en NASA beginnen samen met hun eigen 'universiteit'. En tenslotte ziet het er naar uit dat Google met een eigen opslagdienst komt. Het is nogal wat in zes dagen tijd.


De Google-telefoon G1 maakte afgelopen vrijdag zijn debuut op de Nederlandse markt. Er was geen stormloop op het toestel, dat als 'concurrent' van de iPhone gaat fungeren met zo ongeveer dezelfde mogelijkheden. T-Mobile, dat het apparaat exclusief mag verkopen, verwachtte geen hectische toestanden zoals bij de verkoop van de iPhone, en die waren er ook niet. ''De iPhone trekt een ander publiek, namelijk de echte Apple-fans en andere mensen die veel hechten aan design. Zij willen er snel bij zijn. De G1 heeft minder poespas en trekt waarschijnlijk een no-nonsense publiek, dat minder haast heeft met de aanschaf', zo gaf een woordvoerder te kennen. Maar de mobiele applicaties voor de G1 nemen in snel tempo toe. Met de mobiele versie van Google Maps 3.0, is in realtime te bekijken waar andere bellers zich bevinden. Latitude, zo heet de nieuwe functie die Google aan zijn kaartsoftware heeft toegevoegd, toont waar mobiele bellers zich op de satellietkaart bevinden. Nu veel telefoons beschikken over een ingebouwde GPS-ontvanger, is het eenvoudig om de locatiegegevens ook door te geven aan bevriende gebruikers. Die zien het Gmail-icoon van de betreffende gebruiker. De locatie is alleen zichtbaar voor diegenen die daarvoor toestemming hebben gekregen. De locatie is desgewenst ook te verbergen, ook voor vrienden, of aan te passen naar een vaste locatie. En om het compleet te maken: wie uitgenodigd wordt om deelgenoot te zijn van andermans locatie (opt-in), hoeft niet zelf prijs te geven waar hij of zij zit. Google heeft ook een client in bèta die zowel de e-maildienst Gmail als de kalendertoepassing Google Calendars offline toegankelijk maakt. Dat is een belangrijke evolutie, stelt een Forrester-analist. 'Als Google snel blijft innoveren, kan het IBM en Microsoft binnen twee jaar inhalen'. Tot voor kort waren de webdiensten Google Calendar en het populaire Gmail enkel online toegankelijk. Google haalt die diensten nu naar de offline desktop, iets wat het eerder al deed met Google Apps. Door middel van de tussenlaag 'Google Gears' konden de kantoorapplicaties van Google Apps ook offline worden gebruikt. Ted Schadler, analist bij Forrester, ziet Google als een geduchte concurrent voor Microsoft en IBM, die met Outlook/Exchange en Notes/Domino de markt leiden. Maar als Google in die markt wil inbreken, dan moet het wel een aantal acties ondernemen. Google moet blijven innoveren, want het heeft nog een lange weg af te leggen om qua functionaliteit in de top drie te kunnen meespelen, vindt hij. Maar het bedrijf moet vooral meer openheid aan de dag leggen. Volgens Schadler is Google vaak te vaag over wat het doet, en hoe het dat doet. Meer openheid leidt tot meer vertrouwen van bedrijven, en daar moet Google dringend aan werken. In de nieuwste Google Earth hebben ook oceanologen hun kennis ingebracht, zodat het bij ’Ocean in Google Earth’ niet alleen bij mooie plaatjes blijft. De oceanen beslaan meer dan 70 procent van de oppervlakte van de aarde en bevatten maar liefst 80 procent van al het leven op aarde. Desondanks is nog maar 5 procent van dit gebied door mensen verkend. Virtuele reizigers kunnen nu rond onderwatervulkanen zwemmen, video’s over exotisch zeeleven bekijken, informatie over scheepswrakken in hun nabijheid raadplegen en foto’s en video’s van hun favoriete surf- en duiklocaties aandragen. Daarnaast biedt Ocean 20 contentlagen met informatie die is bijgedragen door wetenschappers, onderzoekers en oceaanverkenners. Zo biedt ’Explore the Ocean’ foto’s en video’s over speciale oceaanlocaties; bevat ’Marine Protected Areas’ informatie over het Grote Barrièrerif van Australië en toont ’Animal Tracking’ zeedieren die met een zendertje zijn te volgen. De nieuwe, vijfde versie van Google Earth biedt nog meer vernieuwingen. Zo kan er nu ook in ’3D’ over Mars worden gevlogen en kan men teruggaan in de tijd via historische foto’s van een bepaalde plek op aarde. Daardoor kan men onder meer het smelten van de grootste gletsjer in het Glacier National Park, de Grinnell-gletsjer, in het afgelopen decennium bekijken. Op de campus van Singularity University kunnen de slimsten van de slimsten straks korte cursussen van maximaal negen weken volgen op één van de tien gebieden die de school, opgericht door Google en NASA, aanbiedt. Hieronder vallen ondermeer nanotechnologie, biotechnologie, computerwetenschappen en kunstmatige intelligentie. Het is de bedoeling om niet alleen op het eigen vlak wat te leren, maar ook kennis te vergaren over andere 'vakken' die de school aanbiedt. Uit de website van Singularity University wordt duidelijk dat de school enkel toegankelijk is voor mensen die al experts zijn op hun eigen gebied. Google ontkent in alle toonaarden dat het werkt aan een eigen online opslagdienst, maar nu lijkt het er toch sterk op dat GDrive binnenkort wordt gelanceerd. In de nieuwe versie van GooglePack zit een verwijzing naar een nieuwe dienst genaamd Google GDrive. De verwijzing omschrijft GGDrive als: 'GDrive provides reliable storage for all of your files, including photos, music, and documents. GDrive allows you to access your files from anywhere, anytime, and from any device — be it from your desktop, web browser, or cellular phone'. Veel internetgebruikers kijken reikhalzend uit naar een online opslagdienst van Google. Analisten verwachten dat Google met GDrive gratis onbeperkte opslagruimte zal aanbieden. Critici waarschuwen dat Google met een online opslagdienst nog meer controle krijgt over de persoonlijke informatie van gebruikers.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.