‘Sixth sense’ in het huishouden

5 februari 2007

Onderzoekers van het MIT in Boston hebben een draagbare gadget geproduceerd die als een soort 'sixth sense' functioneert. Het apparaat is samengesteld uit commerciele producten die internet-informatie in de dagelijke routine integreren. De gadget kan elk oppervlak in een touch-screen veranderen om computerfuncties uit te voeren. Het screen kan worden gecontroleerd door simpele handgebaren. Het apparaatje kan zelfs foto's maken als een gebruiker het object daarboor selecteert met handgebaren en kan een horloge projecteren op de pols met de juiste tijd, als de gebruiker daar een cirkel maakt met een vinger. De MIT-onderzoekers combineerden een webcamera, een projector en een mobiele telefoon is een apparaatje dat uiteindelijk als een sieraad moet kunnen worden gedragen. Het is er nu nog te groot voor. Signalen van de camera en de projector worden naar een smart phone geleid, die de verbinding met Internet legt. 'Other than letting some of you live out your fantasy of looking as cool as Tom Cruise in 'Minority Report' it can really let you connect as a sixth sense device with whatever is in front of you', zo zegt (de van oorsprong Belgische) Patty Maes. Ze gebruikte een Technology, Entertainment, Design Conference in Californie afgelopen woensdag om het futuristische apparaatje te demonstreren; de in een winkel gekochte onderdelen kosten niet meer dan 300 dollar.


Het apparaatje kan objecten herkennen in een magazijn, 'retrieving and projecting information about products or even providing quick signals to let users know which choices suit their tastes'. Het kan een vliegticket scannen en de gebruiker vervolgens laten weten of de vlucht op tijd is; het kan boeken herkennen in een boekwinkel en recensies en informatie over de auteur rechtstreeks van het Internet projecteren op blanco pagina's. Het kan artikelen in kranten herkennen, de meest actuele gerelateerde nieuwsberichten en video's van het internet downloaden en afbeelden op bladen papier. 'You can use any surface, including your hand if nothing else is available, and interact with the data', zo zei Maes. 'It is very much a work in progress. Maybe in ten years we will be here with the ultimate sixth-sense brain implant'. Uiteraard is het apparaat nog niet zoals het uiteindelijk worden moet: zo moet de gebruiker plastic vingerkapjes gebruiken om verbinding met het apparaat te kunnen leggen. Maes stelt 'that we pull in information about the world with our five senses, and make decisions based on this sensory input. These days, we often have an additional sense – our ability to use networked information to add to our knowledge. At TED, we’d really like the ability to meet someone and immediately Google to figure out who they are. Or at the supermarket, we’d like to overlay data about environmental and corporate responsibility on top of the products we buy. We can access this information, but it’s inconvenient and socially awkward to do so'. De oplossing daarvoor is het nu ontwikkelde apparaatje en de bereidheid (althans nu nog) om gekleurde vingerkapjes te gebruiken. De demonstratie werd uitgevoerd door Pranav Mistry en door zijn gekleurde vingers te bewegen, kan hij, doordat de camera die gekleurde vingers opmerkt en de mobiele telefoon het mogelijk maakt, de data manipuleren. Het publiek was dermate onder de indruk dat Maes en haar team een staande ovatie kregen. Maes' zeer interessante website van haar 'fluid interfaces'-groep is een 'must' voor de lezer.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.