Een paar terabytes in je zak ?

26 januari 2008

SanDisk en Sony maakten op de CES show bekend een gezamenlijk ontwikkeltraject te gaan beginnen voor geheugensticks van hoge capaciteit, die flash geheugen eindelijk naar de terabyte categorie gaat brengen. De twee bedrijven gaan werken aan een 'Memory Stick format for Extended High Capacity’ en een ‘Memory stick HG Micro’. ‘The Extended High Capacity format will expand upon the ‘Memory Stick PRO’ format currently used by Sony and will be the high capacity format, holding up to 2TB of data’, zo zegt een woordvoerder van SanDisk. Het HG Micro-formaat is ontwikkeld voor overdracht vcan gegevens met zeer hoge snelheid (60 MB per seconde!), waardoor het een van de snelste kleine geheugenkaarten wordt die bestaan. Geheugensticks (USB-sticks) worden meestal gebruikt in consumentenproducten, zoals high-definition (HD) camera’s en camcorders. Door de uitbreiding van de capaciteit naar terabyte-grootte zien Sony en Sandisk grote mogelijkheden om de kleine drives in nieuwe toepassingen te gebruiken. Maar dat is nog ver weg. De woordvoerder van SanDisk gaf aan dat ‘higher capacity drives would not reach the market this year’.


Het lijkt erg ambitieus om van 32 GB naar 2 TB te gaan als het gaan om flash geheugens, maar, zo zegt Bob Merritt, analist bij Convergent Semiconductors. 'NAND is actually advancing faster than standard DRAM memory. The cell structure of NAND is proving to be easier to manufacture than DRAM cells as they go past 50nm range. Many NAND guys are in 30 to 40nm range and NAND is driving lithography levels. The cost per bit has been going down faster for NAND than standard DRAM, making it easier to manufacture NAND’. Merritt gelooft dat ‘NAND is headed for higher capacities and moving into the datacenter’, iets wat Samsung al in het verleden beweerd heeft. Hij citeerde daarbij een IBM-rapport dat stelde dat ‘hard disk storage can't keep up with the advances in semiconductors. Therefore, a non-volatile memory technology will eventually arise to take a bigger and bigger piece of that market’. Hoewel het zeker mogelijk is dat Solid State Disks, gebaseerd op flash-geheugen, ‘mainstream’ wordt dit jaar, voegde hij er aan toe ‘that the technology needs to be shaken out over time, through real world scenarios, provings and experience that a lab test can't fully simulate. The memory side of the house never had to address something with limited duty cycles’, zo legt Merritt uit. Random Access Memory heft een onbeperkt gebruik, maar NAND-geheugen heeft een eindige hoeveelheid keren dat het gewist kan worden. Dit is echter slechts nieuws. ‘If customers deploy SSD drives in mission critical environments, it makes the OEM look bad for selling an unproven product and the memory vendors look bad for pushing a flawed replacement for something that worked, in this case hard disk storage. The challenge for the flash drives is the number of times you can erase the data in individual cells’, zo vervolgt Merritt. ‘There's a lot of new work being done in that area, but if we are talking about replacing huge disk drives, the challenge for semiconductor industry is the number of times a drive can be erased and rewritten’. En dat is werkelijk het allergrootste problem: als SSD’s niet ‘permanent’ zijn, zijn ze zo goed als onbruikbaar voor gebruik in duurzame storage en retrieval omgevingen. Dat is de uitdaging. Hoe groter de capaciteit wordt, hoe kwetsbaarder media worden. Het zal niet onlogisch zijn dat dat zich ook zal voordoen in de SSD-omgeving. Voor tijdelijk opslag is het een prima medium; voor permanente opslag is het problematischer van karakter.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.