‘War of the smartphones’ gaat nu echt beginnen

23 januari 2009

Apple is een nieuwe rel aan het creeren. Apple's Chief Operating Officer Tim Cook gaf een aantal opmerkingen die duidelijk gericht waren op Palm. De uitwisseling vond plaats tijdens Apple's recente presentatie van de omzet in het huidige fiscale jaar. Tijdens de interviewronde daar werd door een van de reporters de volgende vraag gesteld: 'There are other iPhone competitors coming to the market: Android, Palm Pre. How do you think about sustaining leadership in the face of these competitors ?' Cook antwoordde: 'It's difficult to compare to products that are not yet in the market. IPhone has seen terrific rating from customers. Software is the key ingredient, and we believe that we are years ahead of our competitors. Having different screen sizes, different input methods, and different hardware makes things difficult for developers. We view iPhone as primarily a software platform, which is different from our competitors. We don't mind competition, but if others rip off our intellectual property, we will go after them'. Verwijzend naar de recente geruchten over de grote gelijkenis tussen Palm's Pre (die nog op de markt moet komen) en de iPhone interface, stelt de reporter vervolgens: 'The Palm device seems to directly emulate the iPhone's innovative interface. Is that what you're referring to ?' Cook antwoordt daarop met een verhulde bedreiging: 'We don't want to refer to any specific companies, so that was a general statement. We like competition because it makes us better, but we will not stand for companies infringing on our IP'.


Palm's nieuwe telefoon lijkt qua functionaliteiten aanzienlijk op de iPhone, met een soortgelijke toetseninterface, de eerste smartphone buiten de iPhone die dat mechanisme kent. De telefoon is ontwikkeld door Jon Rubinstein, voorheen hoofd van de afdeling hardware-ontwikkeling van Apple, met gedetailleerde kennis van de interne en technische werking van de iPhone. En hij is niet de enige: Palm's laboratoria zitten vol met ex-Apple-ingenieurs. Waarschijnlijk zou het een storm in een glas water gebleven zijn als niet Palm zelf besloten had te reageren. Palm's woordvoerder Lynn Fox liet weten dat Apple dat dan maar moest komen bewijzen. 'Palm has a long history of innovation that is reflected in our products and robust patent portfolio (31 pagina's met patenten in Google's Patent Search), and we have long been recognized for our fundamental patents in the mobile space. If faced with legal action, we are confident that we have the tools necessary to defend ourselves'. Gebaseerd op het commentaar van Apple lijkt juridische actie tegen Palm waarschijnlijk als het bedrijf zijn nieuwste smartphone uitbrengt. Apple heeft een verleden met een zeer agressief 'intellectual property'-beleid. En aangezien Palm hoopt op een 'business revival' met de nieuwe smartphone zal het bedrijf niet zomaar opgeven. Het lijkt er dus op de de 'war of the smartphones' dit jaar echt gaat beginnen. Want Palm zou wel eens een harde noot kunnen zijn voor Apple. De patenten van Palm kunnen ook Apple hard raken, aangezien ze alle van toepassing zijn op de mobiele communicatie. En aangezien Palm al jaren voordat Apple zich op deze markt waagde zeer succesvol was, hoeft het niet te verwonderen dat een aantal patenten van dat bedrijf wel eens geschonden kunnen zijn door Apple zelf. Als Palm dat hard weet te maken, dan zouden voor Apple de druiven wel eens erg zuur kunnen worden….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.