Microsoft en EU: opnieuw ligt Windows onder vuur.

27 januari 2009

De Europese Commissie wil dat consumenten bij aanschaf van een computer moeten kunnen kiezen welke browser er geïnstalleerd wordt. Europa wil Microsoft verplichten een Windows-versie zonder Internet Explorer te maken. De Europese Commissie bevestigde al eerder dat het op verzoek van de Noorse browsermaker Opera onderzoek doet naar de bundeling van Internet Explorer en Windows. Uit documenten van Microsoft blijkt echter dat dit onderzoek verder gaat dan alleen de ontkoppeling van Windows en IE. 'While computer users and OEMs are already free to run any Web browsing software on Windows, the Commission is considering ordering Microsoft and OEMs to obligate users to choose a particular browser when setting up a new PC. Such a remedy might include a requirement that OEMs distribute multiple browsers on new Windows-based PCs. We may also be required to disable certain unspecified Internet Explorer software code if a user chooses a competing browser. The statement of objections also seeks to impose a significant fine based on sales of Windows operating systems in the European Union', stelt Microsoft in documentatie die vorige week bij de beurswaakhond SEC is ingediend. Mocht het onderzoek uitwijzen dat Microsoft strafbaar heeft gehandeld door Internet Explorer te bundelen met Windows, dan wordt dus opnieuw een boete opgelegd op basis van het aantal verkochte Windows-versies in de Europese Unie.


Het onderzoek dat de aanleiding is voor de mogelijke maatregelen volgt op de aanklacht van de Noorse browserbouwer Opera in december 2007. Opera zegt al jaren last te hebben van deze handelspraktijk van Microsoft, omdat Opera zo nooit marktaandeel kan opbouwen, terwijl Internet Explorer sinds tien jaar de markt domineert. Internet Explorer staat sinds midden jaren negentig standaard op elke PC met Windows. Het is niet de eerste keer dat de EC en Microsoft met elkaar in de clinch liggen. Een eerder dispuut ging over Windows Media Player, het muziek- en videoprogramma van het bedrijf dat ook standaard bij Windows geleverd wordt. Hiervoor kreeg het bedrijf een boete van 899 miljoen euro en werd het verplicht om een versie van Windows XP te leveren zonder Media Player. Het scenario lijkt zich nu te herhalen, maar dan met Internet Explorer als hoofdrolspeler. Deze browser is de meest gebruikte browser ter wereld, maar dankt dit voornamelijk aan het feit dat het de eerste is die veel mensen tegenkomen. Microsoft heeft nu acht weken om te reageren en bezwaar te maken tegen de beschuldigingen. Mochten deze later echter gegrond worden verklaard, dan wacht de softwaregigant waarschijnlijk opnieuw een monsterboete. De beslissing is genomen omdat andere fabrikanten van internetbrowsers in de huidige situatie geen schijn van kans maken. 'Eigenlijk geeft Microsoft zijn browser Explorer gratis mee met Windows', aldus een woordvoerder van de EU. Explorer is op ongeveer negentig procent van alle pc's geïnstalleerd. Microsoft maakt het de concurrentie extra lastig door zich met Explorer niet te houden aan vastgestelde standaarden. Daardoor werken sommige pagina's die het met Explorer goed doen, bij andere browsers slecht. Neelie Kroes heeft de afgelopen jaren getoond dat ze niet bang is om grote bedrijven aan te pakken. Haar argument moet veel Europeanen aanspreken: door marktleiders scherp in de gaten te houden en kartels hard aan te pakken, zal concurrentie toenemen. Uiteindelijk is het de consument die als winnaar uit de bus komt. De concurrentie blijkt op zich niet lamgelegd door het gewicht van Internet Explorer, zoals blijkt bij Mozilla's Firefox. Het feit echter dat Microsoft bewust webstandaarden niet volgt, is wel degelijk belemmering voor concurrenten. Het marktaandeel van Internet Explorer blijkt langzaam af te brokkelen. Wereldwijd kwam het aandeel van IE voor het eerst onder de 70 procent, zo meldde marktonderzoeker Net Applications onlangs. Firefox is voorlopig de grote winnaar; meer dan 20 procent van de internetters kiest voor de browser van Mozilla. In Europa is IE nog minder populair. Zes van de tien internetters kiezen nog altijd voor de browser van Microsoft, maar Firefox heeft inmiddels 30 procent van de Europese markt voor zich gewonnen. Ook Safari van Apple en Google's nieuwe browser Chrome weten stapje voor stapje een paar procent marktaandeel te winnen. De opkomende concurrenten juichen de aanhoudende druk op Microsoft uiteraard toe. Dat Kroes een vuist kan maken, is inmiddels bekend. Maar of consumenten echt iets opschieten met een Windows-versie zonder IE is de vraag. Niemand bleek eerder geïnteresseerd in de speciale Windows zonder Mediaplayer, zeker niet als die tegen de reguliere prijs over de toonbank gaat. Bovendien, zo bewijzen de veranderende marktaandelen, weten consumenten de weg naar alternatieve, gratis, browsers zelf al goed te vinden.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.