Hoeveelheid malware stijgt gigantisch

8 december 2008

De hoeveelheid malware op het internet neemt exponentieel toe. Internetcriminaliteit wordt steeds professioneler en botnets effectiever. Dit blijkt uit onderzoek van het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure. In 2007 detecteerde het bedrijf nog 500.000 keer malware, dit jaar ligt dit cijfer al op 1,5 miljoen. In de periode 1987 tot en met 2006 lag het totaal op 250.000. F-Secure verwacht voor volgend jaar dat de hoeveelheid malware zal blijven stijgen'. Malware anno 2008 wordt gemaakt door goed georganiseerde groepen die steeds geavanceerdere technieken gebruiken. Zo maken ze steeds vaker gebruik van botnets. Hierbij worden geïnfecteerde computers op afstand gebruikt voor het verspreiden van onder andere spyware en spam. Een van de grootste is Mega-D. Ongeveer de helft van alle verstuurde spam is afkomstig van computers die hiermee besmet zijn. Uit een test van F-Secure is gebleken dat binnen 24 uur 200.000 computers besmet kunnen zijn door gebruik te maken van een botnet. De werkwijze van internetcriminelen is volgens de beveiliger de oorzaak van de enorme toename. Mikko Hyppönen, hoofd onderzoek van F-Secure, wil dat er een soort internetpolitie komt die zich richt op online criminaliteit. 'The bottom line today is that too few of the perpetrators get punished. As a result, we're sending the wrong message to criminals: here is a way to make lots of money and you will never be caught or punished', zegt Hyppönen.


De Europese Unie pleitte ook voor maatregelen tegen online criminaliteit. De politie moet makkelijker op afstand computers kunnen doorzoeken. Ook moet er een alarmeringenplatform komen waar berichten over online criminaliteit uitgewisseld kunnen worden. Malware aanvallen waren het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws. Recentelijk erbood het Amerikaanse ministerie van Defensie alle usb-sticks, omdat op een legerbasis in Afghanistan malware zich via deze gegevensdrager had verspreid. Werden vorig jaar nog 250.000 nieuwe malwarecreaties als Trojaanse paarden, wormen en virussen gedetecteerd, dit jaar staat de teller maar liefst vier keer zo hoog, namelijk op 1 miljoen nieuwe malware. Met dat aantal is er dit jaar meer malware gedetecteerd dan alle voorgaande jaren bij elkaar. Door dit gegeven krijgen antivirusbedrijven het steeds drukker, zo moest het Finse F-Secure meer dan tien miljoen unieke malware-exemplaren verwerken. En ook de toekomst ziet er niet rooskleuriger uit. Sterker nog, F-Secure verwacht in 2009 een stijging van malware met vijfhonderd procent. Net als vorig jaar doet het pc-beveiligingsbedrijf weer de uitspraak dat er meer malware zal verschijnen voor andere platformen als Mac OS X en de mobiele telefoon. Om de groei een halt toe te roepen, zullen overheden actiever virusschrijvers moeten gaan opsporen en vervolgen. Het komt nu namelijk nog te vaak voor dat virusschrijvers vrijuitgaan. Mikko Hypponen, hoofdonderzoeker van F-Secure, riep al eerder op tot de oprichting van een 'internetpol' die zich bezighoudt met de bestrijding en het onderzoeken van cybercrime.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.