Microsoft verbetert interoperabiliteit OXML

5 december 2008

Microsoft lanceerde gisteren een converter om Open XML-bestanden om te zetten naar HTML. De toepassing moet dienen om op de minst krachtige platformen – zoals gsm’s – Office-bestanden te openen. Er is ook een Firefox-plugin, Open XML Document Viewer. De toepassing kwam er op vraag van de telecomsector. Gsm-makers willen de mobiele kenniswerkers beter ter wille zijn met ondersteuning voor OXML. Met een converter zijn lichte toepassingen mogelijk die vlot draaien op een gsm. Apples iPhone heeft al langer ondersteuning voor OXML, dus is het opmerkelijk dat er toch nog een converter nodig is. 'Je moet weten dat Apple een softwarebedrijf is en de implementatie van de OXML-standaard is niet eenvoudig. Zij kunnen dat bestandsformaat native ondersteunen', zegt Vijay Rajagopalan, de projectbeheerder van de OpenXML/ODF-vertaler. Microsoft steunt nog een tweede project dat het gebruik van OXML verder gaat verspreiden. De Apache Software Foundation heeft, met steun van onder andere Microsoft, een software development kit voor Java-programmeurs gemaakt. De Software Development Kit geeft de bouwstenen om een programma te maken dat OXML-bestanden moet afleveren. In bedrijfsomgevingen kan het dienen om gegevens uit een databank te gebruiken en ze rechtstreeks in een tekstdocument of spreadsheet te zetten. Met de spreadsheet kunnen ook meteen berekeningen gebeuren op de gegevens.


Microsoft heeft nog andere feedback over OXML gekregen van klanten en partners. Er is geen lakmoesproef om te weten of een OXML-implementatie voldoet aan de standaard. Vandaar dat Microsoft een openbron project steunt dat zo’n test maakt. 'Achieving interoperability between document formats requires the IT community coming together to test implementations and develop tools to promote interoperability over time', zo zegt Jean Paoli, Microsoft's interoperability manager Jean Paoli. 'We’re pleased to see the Document Interoperability Initiative (DII) events fill this important role over the past several months and result in real-world tools and solutions that will help vendors meet the interoperability needs of customers'. Dit DII is een werkgroep die afgelopen door Microsoft in het leven is geroepen en die bestaat uit bedrijevn als Novell, QuickOffice en Dataviz. Het doel van DII is om de interoperabiliteit van OXML met concurrerende XML-formaten te vergroten. 'Users can now download a plug-in and begin viewing Open XML documents within the Firefox browser on Windows and Linux platforms without the need to install Microsoft Office or competing productivity products', zo luit de verklaring van Microsoft. John McCreesh, 'evangelist' voor OpenOffice.org, de belangrijkste open-source concurrent van Microsoft Office, vertelde dat hij verrast was te horen dat Microsoft blijft werken aan OXML compatibiliteit. 'The feeling had been that OOXML was dead in the water, so it's interesting to see that Microsoft is still trying to revive it in the marketplace', zo zei hij. 'The response in the marketplace [to OXML] hasn't been that encouraging, but they've clearly decided it's worth another push'. McCreesh gaf toe dat 'the Firefox plug-in for reading OXML documents does obviate one temporary advantage OpenOffice has had over MS Office'. Tot nu toe was OpenOffice de eenvoudigste oplossing voor het lezen van OXML documenten zonder MS Office 2007 nodig te hebben of de conversieplugin voor de eerdere versies van MS Office aan te schaffen. 'I suppose you could view it [as taking away that advantage]', zei McCreesh. 'Certainly, using OpenOffice 3 is a viable way for people to read OOXML documents'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.