Doug Engelbart’s Collective Intelligence gevierd.

9 december 2008

Een groep computerpioniers, technologische visionairs en andere denkers verzamelen zich in San Jose in Californie voor een tweedaagse conferentie ter ere van Doug Engelbart's fameuze demonstratie in het Stanford Research Institute (SRI) in 1968: de eerste publieke demonstratie van concepten die we vandaag de dag voor lief nemen, maar die toen revolutionair waren: interactiviteit, tekstverwerking in 'real time', meerdere vensters, video conferencing, gebruik van een muis en hypertext links. Op 8 december waren er een aantal sessies in The Tech Museum of Innovation, gericht op hoer er beter kan worden omgegaan met 'collective intelligence', een van de belangrijkste thema's in het werk van Engelbart. Doug Engelbart zelf, 83 inmiddels, zat op de voorste rij en kreeg zo ongeveer de meeste lof over zich heen gestrooid dan ooit iemand in de technische sector gehad heeft. Wellicht met uitzondering van de parodie op Steve Jobs. Maar dat is dan ook een fenomeen op zichzelf. 'As I was flying over the ocean to get here yesterday I was thinking 'I'm going to paradise to see my god,'' zo zei Hiroshi Ishii, associate director van het MIT Media Lab en hoofd van de MIT Tangible Media Group. 'Without Doug's vision I wouldn't have done any of my work'. Ishii's demo toonde een aantal staaltjes van werk van het Media Lab, waar geprobeerd wordt de kloof tussen de digitale en de fysieke wereld te dichten. Hij 'showed a video of g-speak developed by Oblong Industries. Similarities to the video and the movie Minority Report are no coincidence, as one of Oblong's founders was a science adviser to the movie and based scenes on earlier work he'd done at MIT', zo zei William Mark van SRI.


Mark noemde Oblong 'the first major step in computer interface since 1984'. De film toont iemand met een handschoen vol met sensoren die elementen verplaatst tussen verschillende schermen alleen door gebaren. Op een bepaald moment 'trekt' hij zelfs een grafische bestand van een flatscreen en plaatst het met een eenvoudige beweging van zijn hand op een tafelscherm. Ishii toonde hoe een gebruiker door complexe informatie kan navigeren of die informatie kan manipuleren, vanuit bijvoorbeeld een luchtverkeerscontrolesysteem. Video kan inderdaad ook gescand worden door middel van gebaren. 'While I am not exactly sure how these systems will be used, it is extremely important to develop for the future as a kind of early warning system. We don't know what kind of future is coming but it's important to be ready for it', zo zei hij. Er werd ook input gegenereerd van deelnemers in Second Life. Mark bediscussieerde zijn werk samen met het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) 'on systems that learns and assists in the collaborative effort'. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Meeting Assistant, software die datgene wat gezegd wordt in een vergadering vastlegt en daarvan een samenvatting maakt. Paul Resnick van de University of Michigan, hoewel enthousiast over de potentie van colloboratieve technieken en systemen, waarschuwde dat er altijd problemen zullen blijven. 'The more we rely on collective systems, the more incentive there will be for people who want to manipulate them', zo zei hij. Hij gaf verschillende voorbeelden van hoe complexe informatieverzamelende systemen gemanipuleerd kunnen worden. 'In one case, critics of President George W. Bush were able to get the president's bio page be the top result to the search 'miserable failure'. A later manipulation moved former President Jimmy Carter into the second spot'. Hij zei ook dat 'there is evidence supporters of presidential candidate John McCain were able to bury negative stories on him on the community site Digg by voting them down, while Barack Obama supporters were able to push positive stories about him higher by pushing extra votes for those stories'. Hij besloot zijn verhaal met de stelling dat 'there are ways to limit undue influence with systems like CAPTCHA and other techniques, but there will always be flaws or holes that some people will exploit for their own reasons. It will continue to be a cat and mouse game'. Engelbart heeft er van genoten, dat staat vast….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.