Novell ? Microsoft: juridische strijd gaat door

19 maart 2008

Novell mag een rechtszaak tegen Microsoft doorzetten, zo bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof. De beide bedrijven mogen dan wel als partner van elkaar optreden in het kader van de gezamenlijke Windows-Linux deal, de verhoudingen zijn echter op zijn minst venijnig te noemen. Novell beschuldigt Microsoft van oneerlijke concurrentie in de strijd van Microsoft Office tegen programma's als WordPerfect en Quattro Pro Business. Vooral in de laatste twee decennia van de vorige eeuw was vooral het tekstverwerkingsprogramma WordPerfect de grote concurrent van Microsoft. Novell stelt nu dat Microsoft bewust informatie niet verstrekte die nodig was om Wordperfect goed op Windows te laten werken. Novell stelt dat Microsoft daarmee bewust aanstuurde op het kapot maken van de software. Volgens Novell wilde Microsoft haar producten 'vernietigen', omdat die de mogelijkheid hadden op meerdere besturingssystemen te werken. Hierdoor zouden die andere besturingssystemen interessanter kunnen worden voor gebruikers en meer marktaandeel kunnen afsnoepen van Windows. Microsoft verdedigt zich met de stelling dat Novell geen recht van spreken heeft, omdat het bedrijf in die tijd zelf helemaal geen besturingssysteem leverde. Dat is uiteraard ook niet de kern van de zaak, maar typisch Microsoft om de aandacht van de kern af te leiden. Het Hooggerechtshof trapte daar niet in en stelt Novell in het gelijk, waarmee de weg vrij is voor het voortzetten van de zaak. Uiteraard zeer tegen de zin van Microsoft in….

In 2004 sloten de beide partijen na lang procederen een overeenkomst over Netware. Microsoft betaalde 536 miljoen dollar van wege de beschuldiging van Novell dat Netware door ernstige tegenwerking van Microsoft geen kans gekregen had. Novell en Microsoft konden het toen niet eens worden over WordPerfect. Een belangrijk bewijsstuk voor Novell's claim is een email uit 1994 van Bill Gates, waarin hij de opdracht gaf een aantal details van de Windows-kernel niet aan concurrenten ter beschikking te stellen. 'I have decided that we should not publish these extensions', zo schreef Gates. 'We should wait until we have away to do a high level of integration that will be harder for likes of Notes, WordPerfect to achieve, and which will give Office a real advantage… We can't compete with Lotus and WordPerfect/Novell without this'. Novell beschuldigt Microsoft er ook van dat het haar monopolie op het besturingssysteem illegaal gebruikt heeft om hardwareleveranciers te dwingen Wordperfect en Quattro Pro uit start-softwarebundels te houden. Microsoft heeft de problemen van Wordperfect voornamelijk toegewezen aan mismanmagement bij Novell. 'WordPerfect deliberately chose not to develop a version for early versions of Windows in the hope that depriving Windows of a key application would limit the success of Windows', zo stelde het bedrijf in 2004. Microsoft gaf aan zeer teleurgesteld te zijn in de uitspraak van het hooggerechtshof. 'We realize the Supreme Court reviews a small percentage of cases each year, but we filed our petition because it offered an opportunity to address the question of who may assert antitrust claims', zo stelde een woordvoerder van het bedrijf. 'We look forward to addressing this and other substantive matters in the case before the trial court. We believe the facts will show that Novell's claims, which are 12 to 14 years old, are without merit'. De overeenkomst die Microsoft en Novell in 2006 sloten stond Novell expliciet toe om deze zaak voort te zetten. Of Microsoft het werkelijk tot een rechtszaak laat komen is nog maar de vraag. Het bedrijf kan Novell een schikking aanbieden die de schade die het bedrijf geleden heeft door het optreden van de softwaregigant vergoed. Volgens antitrustwetgeving in de Verenigde Staten is dat een geoorloofde praktijk, waardoor de schuldvraag formeel niet wordt beantwoord. Microsoft vreest dat deze beslissing van het hof voor veel andere klagers de deur openzet om ook antitrustaanklachten in te dienen, aldus het softwarebedrijf in een reactie.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.