World Wide Web heeft onverwachte effecten op de journalistiek

18 maart 2008

Het Internet heeft de journalistiek aanzienlijke veranderd, maar niet noodzakelijkerwijze op de manier(en) die een paar jaar geleden werd(en) voorspeld. Dat althans is de conclusie van een rapport ('The state of the News Media 2007. An annual report on American journalism') dat afgelopen zondag werd vrijgegeven. Een aantal jaren geleden werd vrij universeel gedacht dat het Internet de massamedia zou democratiseren, waardoor nieuwe stemmen, verhalen en perspectieven de kands geboden zou worden zich te laten horen. ' Yet the news agenda actually seems to be narrowing, with many Web sites primarily packaging news that is produced elsewhere', zo stelt het rapport. Twee nieuwshypes (oorlog in Irak en de presidentsverkiezingen) namen meer dan een kwart van alle nieuwsberichten in kranten, op televisie en online voor hun rekening. Afgezien van Irak, Iran en Pakistan ' news from all of the other countries in the world combined filled up less than 6 percent of the American news hole', zo gaat het rapport verder. Het nieuws en de nieuwsgaring zijn dynamisch, maar de groeiende bekwaamheid van de consumenten van nieuws om te vinden wat ze willen zonder lastig gevallen te worden door reclame, maakt het voor de meida een zeer moeilijke tijd om te overleven.


'Although the audience for traditional news is maintaining itself, the staff for many of these news organizations tend to be shrinking', zo stelt Tom Rosenstiel, de directeur van de stichting die het rapport samenstelde. 'NBC News' recent decision to name make David Gregory host of a nightly program on MSNBC, while keep his job as White House correspondent is an example of how people are being asked to do much more', zo voegt hij er aan toe. 'News is less a product, like the day's newspaper or a nightly newscast, than a service that is constantly being updated. Last week, for instance, The New York Times posted its first report linking New York Gov. Eliot Spitzer to a prostitution ring in the early afternoon, and it quickly became the day's dominant story. Only a few years ago, newspaper Web sites were primarily considered an online morgue for that day's newspaper. The afternoon newspaper is in a sense being reborn online'. Journalisten omhelzen overigens de veranderingen waarmee ze worden geconfronteerd. Een meerderheid zegt dat zij met plezier blogs bijhouden en dat zij feedback van lezers op hun verhalen zeer waarderen. Als ze gevraagd worden om multimediaprojecten te doen vinden de meeste journalisten de ervaring zeer verrijkend. 'The newsroom is increasingly being seen as the most experimental place in the business', zo stelt het rapport. De meeste nieuwssites zijn niet langer de eindbestemming van de browsende consument. 'Many users insist that the sites, and even individual pages, offer plenty of options to navigate elsewhere for more information', zo stelt Rosenstiel. 'I am even able to reach Washington Post stories through the New York Times' Web site'. Een andere onverwachte conclusie was dat websites en blogs van niet-journalisten over het algemeen veel minder open staan voor commentaar van buiten dan de zogenaamde 'mainstream' media. Het rapport bevat een enorme hoeveelheid informatie en biedt een zeer diepgaand beeld van de journalistiek in de Verenigde Staten. In hoeverre dit alles ook van toepassing is op de Nederlandse situatie is nog maar de vraag, al heb ik het vermoeden dat een groot deel van de conclusies een op een vertaalbaar is naar de journalistieke situatie in Europa, en waarschijnlijk ook in Nederland.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.