Berners-Lee fervent tegenstander van ‘net tracking’

17 maart 2008

Tim Berners-Lee, een van de grondleggers van het World Wide Web,stelt dat Internetgebruikers beschermd dienen te worden tegen systemen die hun activiteiten op het internet bijhouden en vastleggen. In een interview aan BBC News stelde hij dat hij 'would change his internet provider if it introduced such a system'. Plannen van grote internet providers om Phorm te gebruiken, een bedrijf dat webactiviteit veastlegt om gepersonaliseerde advertenties mogelijk te maken, hebben tot een fikse controverse geleid. Berners-Lee was heel helder: hij wilde absoluut niet dat zijn provider vastlegde welke websites hij bezocht. 'I want to know if I look up a whole lot of books about some form of cancer that that's not going to get to my insurance company and I'm going to find my insurance premium is going to go up by 5% because they've figured I'm looking at those books', zo zei hij. 'My data and web history belong to me. It's mine – you can't have it. If you want to use it for something, then you have to negotiate with me. I have to agree, I have to understand what I'm getting in return'. Phorm laat weten dat haar systeem veiligheidsvoordelen biedt die de gebruikers zullen waarschuwen over potentiele phishing sites, websites die de gebruikers manipuleren om persoonlijke gegevens in te voeren.


Kent Ertugrul, Chief Executive Officer van Phorm, reageerde op Berners-Lee opmerkingen. 'We have not had the chance to describe to Tim Berners-Lee how the system works and we look forward to doing that. We believe Phorm makes the internet a more vibrant and interesting place. Phorm protects personal privacy and unlike the hundreds of other cookies on your PC, it comes with an on/off switch'. Het reclamesysteem van Phorm bevestigt de groeiende trend in online reclame om persoonlijke gegevens en webgedrag te gebruiken om advertenties doelgerichter te maken. Facebook was al eerder slachtoffer van hevige kritiek toen het probeerde Beacon, een op Phorm lijkend reclamesysteem, in te voeren. De website werd gedwongen haar gebruikers de mogelijkheid te geven zich van het systeem uit te sluiten. Berners-Lee voegt er verder aan toe: 'I myself feel that it is very important that my ISP supplies internet to my house like the water company supplies water to my house. It supplies connectivity with no strings attached. My ISP doesn't control which websites I go to, it doesn't monitor which websites I go to'. Berners-Lee stelde dat hij eigenlijk alleen een 'opt-in' systeem wilde accepteren, en zeker geen 'opt-out'-systeem zoals de meeste internet providers overwegen. 'I think consumers rights in this are very important. We haven't seen the results of these systems being used'. Privacy-experts betwijfelen overigens of de pogingen van internet providers om het webgedrag van hun gebruikers vast te leggen wettelijk gezien wel kunnen. Maar het Engelse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al laten weten dat de internet providers zich aan de wet houden als de gebruikers toestemming geven om het systeem te gebruiken. Berners-Lee liet eveneens weten dat 'the spread of social networks like Facebook and MySpace is a good example of increasing involvement in the web'. Maar hij had ook een waarschuwing voor vooral jongeren. 'Imagine that everything you are typing is being read by the person you are applying to for your first job. Imagine that it's all going to be seen by your parents and your grandparents and your grandchildren as well'. Maar hij stelde ook dat het nog maar eens de vraag is of het de jongeren zijn die gewaarschuwd moeten worden. 'I have tried out several of the sites, and thought they might in the end be even more popular with the elderly than with young people'. Berners-Lee was in Engeland voor de promotie van Web Science. 'This is a multi-disciplinary effort to study the web and try to guide its future. There are now more web pages than there are neurons in the human brain, yet the shape and growth of the web is still not properly understood. We should look out for snags in the future', zo stelde hij, verwijzend naar de wijze waarop e-mail onbruikbaar gemaakt wordt door de enorme hoeveelheid spam die verzonden wordt. 'Things can change so fast on the internet'. Hij beloofde dat wat webwetenschappers in de komende jaren zullen produceren 'will blow our minds'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.