Yahoo-Microsoft: aandeelhouders in problemen

19 februari 2008

Je zou verwachten dat de aandeelhouders van Yahoo willen dat er hard gevochten wordt om er een hogere prijs uit te halen dan wat Microsoft bereid is om te betalen. Maar is dat ook werkelijk zo ? Het lijkt er op, tenminste als een rapport van de RiskMetrics Group, een investeringsadviesbureau, moeten geloven, dat dat zeker niet voor alle aandeelhouders geldt. Het onderzoek toonde aan dat veel van Yahoo's institutionele beleggers veel meer geld in Microsoft gestoken hebben en daardoor uiterst bezorgd zijn dat Microsoft een veel te hoge prijs moet betalen. Een hoger bod dan wat er nu ligt zal waarschijnlijk de aandelenkoers van Microsoft nog meer schaden dan wat er nu al aan waarde verloren is, en dat raakt de investeerder rechtstreeks in de winst die ze per Microsoftaandeel behalen. 'The largest shareholders would be agitating for the highest possible price if they owned only Yahoo shares', zo zegt Chris Young, die het onderzoek leidt naar overnames en fusies bij RiskMetrics. 'But because of the cross-shareholding dynamic, they aren't going to be on the front lines pushing Microsoft to pay more'. Enkele dagen geleden wees het bestuur van Yahoo Microsoft's miljardenbod af met als argument dat 'it substantially undervalued the company and was not in the best interest of shareholders'. Microsoft noemde dat besluit ongelukkig en beloofde verder te gaan met de overname, maar gaf niet aan wat de volgende stap zou zijn.


Wat het gevolg van het aandeelhouderssentiment is op het bestuur van Yahoo of Microsoft is onbekend. Young zei dat 'board members aren't obligated to follow investor advice but that they would certainly listen and potentially take some of their worries into account'. Het is niet ongewoon voor institutionele beleggers om aandelen in bedrijven te hebben die in overname- of fusieonderhandelingen verwikkeld zijn. In Yahoo's geval heeft 90 % van haar twintig grootste aandeelhouders ook aandelen in Microsoft. 'The largest institutional investor, Capital Research & Management, controlled $4.1 billion in Yahoo shares while holding $16.4 billion in Microsoft stock', zo staat in het rapport. 'The relative disparity is even wider with Vanguard Group, Yahoo's third-biggest institutional shareholder, which has $974 million in Yahoo holdings and $6.9 billion in Microsoft'. Omdat institutionele beleggers hun aandelen in fondsen verzamelen zijn de managers daarvan over het algemeen meer gericht op de 'overall performance' van de portefeuille en niet zozeer op de afzonderlijke aandelen. Als zodanig zal een manager een overname steunen, ook al gaat dat ten koste van afzonderlijke aandelen, indien het leidt tot een grotere 'return on investment' van de totale portefeuille. Geen van de aandeelhouders heeft gereageerd op de rapportage. Yahoo liet weten dat het bestuur een aantal opties overweegt, waaronder een partnership met Rupert Murdoch's News Corp. 'To be sure, they will benefit from the premium received on their Yahoo shares, but that premium must be offset against potential value destruction at Microsoft', zo stelt het rapport. Zorgen over de potentie van de overname hebben Microsoft's aandelen al geen goed gedaan: de waarde ervan is met 13 % gedaald sinds het bod twee weken geleden bekend werd gemaakt. In dezelfde periode zijn de aandelen van Yahoo met 55 % getegen. Bill Miller, fondsmanager van Legg Mason, was een van de weinigen die publiekelijk de overname ondersteunde, zelfs al Microsoft het bod zou moeten verhogen (wat volgens Miller absoluut nodig was). Legg Mason blijkt ook een van de weinige beleggingsmaatschappijen te zijn die veel meer aandelen in Yahoo heeft dan in Microsoft en die daarom meer te winnen heeft als Microsoft een hoger bod doet. Joe Rosenberg, een zeer gerespecteerd fondsmanager, ziet het bod van Microsoft niet zitten. 'It's a bad refection on Ballmer that he's willing to pay a ridiculous price for Yahoo. Microsoft is not going to earn anything like a reasonable rate of return in Yahoo. It just doesn't make sense. It will be even more ridiculous if Microsoft increases its bid', zo zei hij. En over de waardedaling van Microsoft's aandelen: 'That's almost $40 billion of value destruction which is nearly as much as the value of Microsoft's bid for Yahoo. The best thing of all would be if Microsoft drops the bid'. En over strategische noodzaak: 'I don't buy that. Yahoo would significantly dilute Microsoft's returns. Ballmer is a great operating man but he lacks financial acumen. He ought to be thinking more of Microsoft employees who own a lot of Microsoft stock and have nothing to show for it in many years. If the stock doesn't start doing better, Microsoft will lose good people'. En dat het bod gaat dalen: daar is geen denken aan….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.