SUN definieert een nieuwe strategie gericht op Web 2.0.-ontwikkelaars

18 februari 2008

Chief Executive Officer Jonathan Schwartz van Sun Microsystems stelt dat de combinatie van Solaris, Java, virtualisatie en MySQL het beste is voor ontwikkeling van Web 2.0.-oplossingen. Het bedrijf wil de nieuwe generatie van internetbedrijven uitrusten met haar hard- en software en biedt daarvoor virtualisatieproducten om de kosten in bedwang te houden, de gegevenscentra flexibel te houden en de ontwikkelaars meerdere ontwikkelomgevingen te bieden. Schwarts onthulde de benadering van Sun vorige week op de Global Summit van het bedrijf, een jaarlijks evenement waar de bestuurders van het bedrijf hun strategie presenteren voor de internationale pers. In zijn voordracht probeerde Schwartz aan te tonen hoe Sun's bestaande open source initiatieven, de entree van het bedrijf in de virtualisatiemarkt en de geplande acquisitie van de open source MySQL database het op de juiste koers gezet hebben om bestaande en toekomstige Web 2.0. bedrijven te ondersteunen.

Schwartz zei dat 'virtualization software is the key to holding data center costs down by increasing server utilization. In addition to driving server consolidation, virtualization aids software developers by giving them multiple target environments'. Sun kondigde afgelopen week aan dat het het kleine Duitse Innotek GmbH aankoopt vanwege de VirtualBox software, die Windows, Linux en Solaris 10 virtuele machines kan genereren voor computers van ontwikkelaars. 'You can see a connection to developing under VirtualBox and moving the software to a server running xVM', zo zegt Schwartz. xVM is Sun's Xen-gebaseerde hypervisor, die in juni gepresenteerd wordt. Sun ziet een gevirtualiseerde ontwikkelomgeving als een manier om de loyaliteit van ontwikkelaars te verwerven. Het bedrijf biedt ontwikkelaars al allerlei stimulatoren aan om Java te gebruiken, namelijk de NetBeanstools ende PHP, Ruby en Perl scriptingtalen via het Sun Developer Network. Sun registreerde 1 miljoen nieuwe ontwikkelaars op haar netwerk in 2007, zo zei Schwartz en de ontwikkeling van de relatie met deze ontwikkelaars is een sleutel om haar software in Web 2.0. bedrijven aan het werk te krijgen. 'Everything', zo zei Schwartz, 'begins with the development of a community, such as the Sun Developer Network or the OpenSolaris community of developers'. Sun kondige vorige maand aan dat het MsSQL Lab, de leverancier van de MySQL relationele database, heeft gekocht. 'This $1 billion acquisition will bring Sun a piece of open source code that gets downloaded 50,000 times a day–a number that has gone up since the deal was announced', zo zei Schwartz. 'MySQL brings another key set of developers, the users of the integrated open source LAMP stack'. LAMP staat voor Linux, Apache, MySQL en PHP (of Perl. 'The 'L' doesn't have to be taken literally', zo voegde hij daar aan toe. 'Sun can and will substitute Solaris for Linux in the stack'. 'Sun is repositioning itself as a disruptive software supplier, using freely downloadable open source code to initiate relationships with developers in young Internet companies. With MySQL in its arsenal, Sun has become an arms dealer for the next generation of those companies', zo zei Rich Green, Sun's executive VP voor software. Sun loopt echter het risico bestaande commnities van zich te vervreemden nu het nieuwe groepen aan zich probeert te binden. Zo is Oracle al heel lang een partner van Sun die Solaris-verkopen heeft ondersteund. Door nu MySQL te gaan bieden (gratis of tegen lage kosten) wordt Sun een bedreiging voor Oracle's melkkoe. 'MySQL will work fine alongside Oracle', zo zei Schwartz, 'but I prefer to focus on acquiring new customers, not on the competition'. Geen antwoord, met andere woorden. Maar dat er irritatie ontstaat tussen de twee partijen is niet helemaal uit te sluiten….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.