‘And it is done again’: beveiliging van Blu-ray opnieuw gekraakt.

13 november 2007

Een belangrijk voordeel dat de ondersteuners van het Blu-ray-formaat altijd sterk hebben benadrukt in de DVD-strijd met HD-DVD is de 'onbreekbare' Digital Rightss Management-technologie BD+. Helaas: het blijkt verre van onkraakbaar. SlySoft, de ontwikkelaar van AnyDVD heeft een nieuwe beta geintroduceerd van de AnyDVD applicatie die in staat is succesvol Blu-ray DVD's, beschermd door BD+ te kraken en vervolgens te dupliceren. En dat heeft niet lang geduurd. Nog geen twee weken geleden liet het bedrijf weten dat het kraken van BD+ dichtbij was, 'coming by the end of the year'. Dat was wat eerder: 'I should really think about hiring a bodyguard now, since this product won't please everybody', zegt James Wong, hooft-ontwikkelaar van het bedrijf. En als een ding zeker is, dan is het dat. Volgens een posting van een medewerker van SlySoft op een van de fora van het bedrijf heeft 'the AnyDVD 6.1.9.6 beta … full support for playback of Blu-ray discs with BD+. All available BD+ titles can be copied with AnyDVD ripper, or can be watched on HTPC without HDCP using PowerDVD 3104 and AnyDVD. Reports indicate, that burned BD+ titles work on PS3 and standalone players as well', zo zegt Tom. Waarbij hij verder gaat met de denigrerende opmerking dat: 'Note to Twentieth Century Fox: As you can see, BD+ didn't offer you any advanced security, it just annoyed some of your customers with older players. So could you please cut this crap and start publishing your titles on HD DVD? There are thousands of people willing to give you money'.


BD+ is afgerond in juni 2007 (dus nog betrekkelijk nieuw). Het gebruikt een kleine virtuele machine die gestart wordt op het moment dat een Blu-ray DVD is de speler wordt geschoven. De 'virtual machine' draait op de achtergrond terwijl de DVD wordt afgespeeld met de bedoeling de content van de DVD beschermd te houden. Als het signalen ontvangt dat de content wordt gekopieerd (of op welke manier dan ook buiten de legitieme manier wordt benaderd) staakt de machine het afspelen van de DVD. De code is uniek voor iedere DVD, bedoeld om het kraken van een DVD te bemoeilijken, en wordt uit het geheurgen gewist op het moment dat een DVD uit de speler gehaald wordt. Het eindresultaat is een toegevoegde beschermende laag om de AACS encryptie heen, dat afgelopen april werd gekraakt. In tegenstelling tot de hackerscommunity die AACS kraakte is SlySoft van plan de techniek om BD+ te kraken 'geheim' te houden. Het bedrijf vertrouwt op de verkoop van haar producten om haar activiteiten tegen Digital Rights Management te kunnen betalen. De hack-code vrijgeven zou andere ontwikkelaars in staat stellen om van SlySoft's investeringen te proditeren, iets dat het bedrijf zich niet kan veroorloven. 'The cracking of BD+ is an indication that the VM that runs the BD+ code has been successfully reverse-engineered by AnyDVD', zegt een analist. SlySoft's Chief Executive Officer, Giancarlo Bettini, stelt dat zijn bedrijf 'really one of the good guys' is. 'I wonder when people will understand that more restrictions, pressure and protections that prevent things from working won't generate more but less revenue', zei hij in een verklaring. 'Microsoft's revenue in the 90s proves us right and even Apple recently released a DRM-free iTunes version'. Desalniettemin: alles onder 'lock' houden doet wel erg sterk denken aan de andere partij. 'You must understand, that our research costs a lot of time and money funded by customers who have or will buy an AnyDVD HD license and we don't want other commercial software publishers to benefit from our work'. De Blu-ray Disc Association heeft nog geen commentaar gegeven op de gerapporteerde hack, maar zal niet blij zijn nu de sleutelbescherming die het onderscheidde van HD-DVD gecomprommitteerd is, een paar maanden na lancering ervan. De hack betekent niet dat het spel afgelopen is: de muziek- en filmmaatschappijen zijn vastbesloten om de waardevolle HD content ten koste van alles te beschermen. Maar dit nieuws betekent dat deze maatschappijen erg veel tijd, geld en personeel zullen moeten inzetten om de hackers voor te blijven. De vraag wordt in hoeverre dat allemaal rendabel blijft….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.