Groene ICT: vervangt Flash-opslag de harde schijf ?

10 november 2007

Groene ICT is 'hot' vandaag de dag. Fujitsu Siemens is heel actief op dat terrein en ze blijft die 'groene' trom slaan. Op haar VisitIT forum in Berlijn onthulde het bedrijf opnieuw aan aantal 'groene' ICT initiatieven en provoceerde haar concurrenten opnieuw met een aantal voorspellingen. Op CeBIT in maart van dit jaar voorspelde Joseph Reger, Chief Technical Officer van Fujitsu Siemens, de vervanging van de desktop computers door de 'thin clents' of gelijksoortige netwerkapparaten. Hij gelooft dat gevirtualiseerde PC's vanaf servers een goede manier zijn om het gebruik van electriciteit aanzienlijk terug te brengen. Het bedrijf biedt nu een monitor aan die geen electriciteit verbruikt als ze in 'slaap-mode' staat en verder brengt het bedrijf een energiezuinige productserie, zonder extra kosten. In die zelfde 'groene' visie voorspelde Reger dat Flash-drives de 'leading' opslagtechnologie zouden worden in de datacentra en dat daardoor harde schijven zouden worden vervangen. Bernd Bisschoff, Chief Executive Officer van Fujitsu, zei dat de gehele productenlijn van het bedrijf een volledige 'remake' zou ondergaan uit het oogpunt van energie-efficiency.


'We will be the first IT vendor to completely move to energy-efficient products. We will be the first to offer them without additional expense to the customer', zo zegt Bisschoff. Reger denkt dat 'the performance and economics of flash memory-based solid state disks (SSD) will result in substantial data center take-up as soon as 2010. Within two to three years, it is quite feasible that many data centers will use flash drives rather than traditional hard discs'. En, zo vervolgt hij, 'this takes up a lot less space and therefore needs less cooling, and is now as quick as traditional drives'. De ontwikkelingen in de ontwikkeling van Flash-geheugen wijzen daar volgens Reger op. Samsung heeft juist de sterk verbeterde 64 GB Flash SSD gepresenteerd met grotere capaciteit en snelheid. Samsung verwacht, zo zegt Reger, in 2010 256 GB Flash SSD te kunnen leveren. Reger voorspelt de waarschijnlijke eliminatie van de harde-schijf producenten, een verrassend aggressieve voorspelling. Reger stelde eveneens dat 'facilities and IT management ought to work more closely together so as to monitor energy usage. I challenge you to ask how many CIOs know their electricity bill. They often won't know because facilities management receives that bill, even though IT plays a huge part in generating it'. Het is zijn geloof dat door samenwerking het duidelijk zal worden dat het installeren van technologie om electriciteitsgebruik te controleren een veel lager energieverbruik kan worden gerealiseerd. Flash-drives kunnen daarin een zeer belangrijke rol spelen. Dat heeft grotendeels te maken met een paar belangrijke eigenschappen van deze vorm van geheugen, zoals in het Wikipedia-artikel over Flash helder wordt omschreven: 'Flash memory is non-volatile, which means that it does not need power to maintain the information stored in the chip. In addition, flash memory offers fast read access times … and better kinetic shock resistance than hard disks. … Another feature of flash memory is that when packaged in a 'memory card', it is enormously durable, being able to withstand intense pressure, extremes of temperature and immersion in water'. Flash geheugen heeft niet de mechanische beperkingen en gebreken van de harde schijven. Maar of een directe vervanging aanstaande is, is nog maar de vraag. Het belangrijkste is dat de kosten per gigabyte veel hoger zijn dan die van 'gewone' harde schijven. Uiteraard dalen die kosten in een snel tempo, maar dat geldt ook voor die van de harde schijven, zodat de verhoudingen hetzelfde blijven. Daarnaast speelt capaciteit een rol. Harde schijven kunnen een terabyte of meer aan gegevens wegschrijven. Dat zal zeker voorlopig nog niet het geval zijn voor Flash-geheugen. Wel zal het aantal hybride technieken toenemen, waarbij de 'traditionele' harde schijf technologie wordt gecombineerd met Flash-geheugens, 'using flash as a high-speed cache for files on the disk that are often referenced, but rarely modified, such as application and operation system executable files'. Reger's voorspelling is waarschijnlijk te optimistisch. Maar het staat buiten kijf dat Flash-geheugens aan een enorme opmars bezig zijn en de milieuvoordelen daarvan zijn niet te ontkennen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.