Oracle en ‘big data’

Oracle introduceert de Oracle Big Data Appliance. Dit is volgens de leverancier een gecombineerd hard- en softwaresysteem dat klanten moet helpen bij het maximaliseren van de waarde van de grote hoeveelheden data (‘big data‘) die ze in huis hebben. Dit maakte de leverancier bekend op de jaarlijkse conferentie Oracle OpenWorld, die dit jaar wordt gehouden in San Francisco.

Weblogs, social media-feeds, ‘smart meters’, sensoren en andere toepassingen genereren hoeveelheden data (doorgaans gedefinieerd als ‘big data’) die volgens Oracle niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor de huidige datawarehouses en business intelligence-applicaties. De Oracle Big Data Appliance, in combinatie met de Oracle Exadata Database Machine en de nieuwe Oracle Exalytics Business Intelligence Machine, biedt klanten een oplossing voor big data en levert alles wat ze nodig hebben voor het verkrijgen, organiseren, analyseren en maximaliseren van de waarde van big data binnen hun onderneming, aldus Oracle.

De Oracle Big Data Appliance is een nieuw gecombineerd systeem van hardware en software dat een open source-distributie bevat van Apache Hadoop, Oracle NoSQL Database, Oracle Data Integrator Application Adapter voor Hadoop, Oracle Loader voor Hadoop en een open source-distributie van R.

De Oracle Big Data Appliance is te integreren met Oracle Database 11g. De appliance is ontworpen voor het leveren van complexe analyses van alle soorten gegevens, samen met hoge prestaties in beschikbaarheid, ondersteuning en beveiliging.

Concreet moet de Big Data appliance de vier V’s aankunnen: Volume (veel data), Velocity (snel, ook in reële tijd data verwerken), naast Variety (verschillende vormen van ongestructureerde data) en Value (in staat zijn tussen de grote massa onbelangrijke data de ‘data goudklompjes’ te vinden.

‘With the explosion of data in the past decade, including more machine-generated data and social data, companies are faced with the challenge of acquiring, organizing and analyzing this data to make better business decisions. New technologies, such as Hadoop, offer some relief, but don’t provide a holistic solution for customers’ Big Data needs’, zo zei Andrew Mendelsohn, senior vice president, Oracle Server Technologies. ‘With today’s announcement, Oracle becomes the first vendor to offer customers a complete and integrated set of products to address critical Big Data requirements, unlock efficiencies, simplify management and create data insights that maximize business value’.

Binnen de Oracle-infrastructuur is dit een belangrijke nieuwe ontwikkeling voor information retrieval en analyse van (ook) ongestructureerde gegevens.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.