ODF 2.1. eindelijk een feit

Na vijf jaar voorbereiding zijn de specificaties van Open Document Format 1.2 goedgekeurd. Versie 1.2 biedt betere ondersteuning van spreadsheets. De specificaties van ODF 1.2 zijn nu officieel goedgekeurd door de open standaardenorganisatie OASIS. Versie 1.2 is een flinke verbetering ten opzichte van versie 1.1, die in 2006 werd uitgebracht. ODF 1.2 stond voor een jaar later gepland, maar liep grote vertraging op.

De belangrijkste vernieuwing is de verbeterde ondersteuning van spreadsheets. Versie 1.1 kende gebreken op het gebied van spreadsheets. Zo ontbrak de complete beschrijving van formules. Versie 1.2 heeft wel een eenduidige omschrijving van spreadsheetformules.

Ook nieuw in ODF 1.2 is de ondersteuning van het Resource Description Framewok (RDF). Deze W3C-standaard laat gebruikers tekst in documenten linken naar andere zaken dan alleen een URL, zoals een V-Card of een agenda-item. De nieuwe versie moet ODF aantrekkelijker maken voor het bedrijfsleven.

 

Microsoft heeft versie 1.1 van ODF geïmplementeerd sinds Office 2007 SP2. Het bedrijf werkt nog aan ondersteuning voor versie 1.2, die diverse concurrenten al wel toepassen. Microsoft zal naar verwachting in april de support voor ODF 1.2 bekendmaken. ODF-voorstanders hebben meermaals kritiek geuit op de support die Microsoft biedt voor het open bestandsformaat, dat concurreert met het oorspronkelijk door Microsoft ontwikkelde OOXML (Office OpenXML). OOXML is ook een internationale open standaard.

Gebruikers van Office op de Mac missen bijvoorbeeld support voor ODF. Microsoft Office 2011 en Apple iWork ondersteunen het niet en Oracle biedt geen plug-in. OpenOffice, en afgeleide pakketten als LibreOffice, bieden wel ODF-support voor Mac OS X.

‘ODF 1.2 is approved as on OASIS standard’, zei Chet Ensign, directeur Standaarden Ontwikkeling bij OASIS. ‘While OASIS rules require that 49 members vote in favor of a standard, ODF 1.2 drew 76 positive votes, a strong sign of support for the spec’.

‘The new Open Document Format (ODF) specification is a huge improvement over ODF 1.1 which was released in 2006′, zei Michiel Leenaars, directeur van de Internet Society Nederland (ISOC). Leenaars benadrukte dat er ‘are many more implementations on the market besides those from well-known vendors (Microsoft, Apple, Oracle) such as IBM’. Hij noemde AbiWord, de Calligra suite, Gnumeric, Google Docs, Softmaker Office, EuroOffice, WebODF en Zoho Office. ‘The new standard gives them the chance to compete on features, not on previous market share. And don’t forget that we in the post-PC era don’t have a single winning platform anymore — and all these devices will have to read office files one way or another’, zo stelde Leenaars.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.