Typen met je gedachten

1 maart 2011

Het is mogelijk om te typen door alleen ergens naar te kijken. De techniek vergt nog erg veel concentratie en het gaat langzaam. Binnen 5 minuten lukte het om 3 letters te typen. Tijdens de Cebit wordt Intendix-technologie gedemonstreerd om met hersengolven tekst op een scherm te toveren. Dit gebeurt door te kijken naar een flikkerend toetsenbord. Door te concentreren op bepaalde letters herkent een computer welke wordt bedoeld, vervolgens verschijnt het gekozen karakter op het scherm. Wie wil typen zonder handen heeft een soort badmuts nodig met elektroden. Die muts meet de hersengolven. Als een gewenste letter oplicht op het toetsenbord wordt aan de hand van de hersenactiviteit aangenomen dat die letter wordt bedoeld. Het systeem is niet feilloos en er wordt regelmatig een verkeerd karakter ingevoerd. Bovendien vergt het in vergelijking met normaal typen enorm veel concentratie. Gelukkig is het ook mogelijk om letters te verwijderen, maar daarvoor is dezelfde concentratie vereist. Toch maakt de technologie grote sprongen, een paar jaar geleden waren er uren nodig om het systeem enigszins te laten functioneren. Ook was er een half uur nodig om alleen de muts aan te brengen. Op de Cebit wordt gedemonstreerd dat er nu slechts een paar minuten nodig zijn. Ontwikkelaar Guger Technologies hoopt de responstijd nog verder terug te dringen. In het laboratorium zou die al zijn teruggebracht naar ongeveer 1 seconde.

In augustus 2010 werd bekend dat wetenschappers een computer aan het ontwikkelen zijn waarbij typen overbodig is. Dat was een ander project dan hierboven staat beschreven, maar is er uiteraard wel nauw aan verwant. Door alleen maar aan woorden te denken, verschijnen deze al op het scherm. In tegenstelling tot andere door het brein bestuurde PC’s, hoeven gebruikers niet in beelden te denken. De computer is in staat om woorden direct uit de gedachten van de gebruiker te halen. De wetenschappers hebben gekeken welke delen van het brein actief worden wanneer iemand aan een bepaald woord denkt. De eerste tests zijn hoopgevend: de computer kan woorden daadwerkelijk achterhalen door de verschillende activiteiten in het brein te analyseren. ‘De computer gebruikt een formulier met daarop twintig vragen om uiteindelijk bij het juiste woord terecht te komen’, legt Dean Pomerleau uit. ‘Dus een zelfstandig naamwoord waarmee je iets moet doen, bijvoorbeeld een spade, zorgt voor activiteit in de motorische cortex: dit deel gaat over fysieke bewegingen. Een woord dat met voedsel te maken heeft, bijvoorbeeld appel, zorgt voor activiteit in het deel van de hersenen dat over het hongergevoel gaat’. Volgens de onderzoekers is deze werking zeer effectief en snel. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. ‘We werken op dit moment aan de activiteiten in het brein die geproduceerd worden wanneer er aan meerdere woorden wordt gedacht. Dat betekent dat je later wellicht in staat bent om brieven of e-mails of zoekwoorden te typen door alleen maar te denken’. Het prototype let op 20.000 kenmerken van het brein en kan woorden als ‘huis’, ‘schuur’ en ‘schroevendraaier’ perfect herkennen. Zodra de hersenscans beter worden zal ook deze computer een sprong vooruit maken. En dan komen we toch in de buurt van de verwachtingen. ‘Gedachten lezen is de ultieme interface’, vindt expert Justin Ratner. ‘Er zullen door dit soort dingen wel zorgen zijn over de privacy, maar daar komen we wel uit. Het is in ieder geval duidelijk dat mensen niet meer beperkt zijn en alleen maar een toetsenbord en muis kunnen gebruiken’. Wereldwijd wordt door verschillende wetenschappers aan zo’n ultieme interface gewerkt.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.