Nieuwe opslagtechnologie niet gebruikt in Nederland

7 december 2010

Nederlandse bedrijven lopen niet warm voor nieuwe storagetechnieken. Risico’s worden gemeden door oude, vertrouwde technieken te blijven toepassen. Budgetten stijgen amper. Zevenhonderd Nederlandse professionals gaven hun mening op een aantal vragen over backup, recovery en storage in het algemeen. Hoewel de grote meerderheid aangeeft Backup en Recovery cruciaal (58 procent) of belangrijk (38 procent) te vinden, heeft dat geen effect op de budgetten daarvoor. Ook blijkt dat Nederlandse bedrijven een groei ervaren van gegevens die ze opgeslagen willen hebben: gemiddeld met 20 procent vergeleken met een jaar eerder. Maar voor nieuwe opslag-optimalisatietechnieken is niet veel belangstelling. Technieken als RAID 6, Thin Provisioning en Automated Tiering worden door minder dan de helft interessant gevonden. Daar staan de oudere technieken tegenover, waar de beslissers veel vertrouwen in uitspreken. Datacompressie is voor meer dan 70 procent interessant, en 60 procent zweert bij het maken van één-op-één kopieën. Tja, dat heb je ervan als je veel te lang in een bepaalde techniek blijft hangen. Maar het werkt wel….

Vooral de impopulariteit van ‘thin provisioning‘, een optimalisatietechniek die gegevens op just-in-time-basis opslaat, valt op. Een paar jaar geleden voorspelden analisten nog dat de techniek een doorbraak tegemoet ging. Gartner noemde het in 2007 een revolutionaire stap in opslagvirtualisatie. Dat pakte toch iets anders uit. Slechts 19 procent van de ondervraagden vindt de techniek interessant, terwijl een kwart de techniek als oninteressant bestempeld. Maar liefst 56 procent kent de techniek niet eens, en maar 33 procent van de ondervraagden die het wel kent, geeft aan dat het al is geïmplementeerd of in de nabije toekomst wordt geïmplementeerd. ‘Thin provisioning’ heeft in het verleden niet alleen lof gekregen. Critici noemen de techniek gevaarlijk, omdat ruimte die er feitelijk fysiek niet is wordt toegewezen aan gegevens. Voor gegevens in een verantwoordingssysteem is het dan ook een zeer riskante wijze van opslag. Niet alle ‘storagehypes’ zijn gedoemd. Datadeduplicatie vormt in het onderzoek de positieve uitzondering. Die techniek is later door leveranciers gepromoot, en in Nederland met beduidend meer succes. Ook hier zijn echter vragen bij te stellen: blijft bij die deduplicatie de context van alle handelingen waarin die data werden gebruikt in stand ? Dat is namelijk essentieel voor het waarborgen van de recht- en bewijspositie. Als dat niet het geval is, dient het te worden vermeden. Dat Nederlandse bedrijven weinig interesse tonen om in hun omgeving te investeren, blijkt uit het gebrek aan groei van de budgetten. Meer dan de helft van de bedrijven heeft het budget voor storage en backup en recovery niet verhoogd vergeleken met een jaar eerder. Forrester waarschuwde eerder dit jaar voor deze trend. Een onderzoek eerder dit jaar wees uit dat een dergelijke trend mondiaal speelt. Hoewel de budgetten volgens de analistenfirma gemiddeld genomen licht stijgen, is dat niet voldoende om de grotere hoeveelheid aan gegevens te kunnen faciliteren, met behoud van de huidige mate van efficiëntie. Daar zit volgens analist Rachel Dines van Forrester achter dat er in veel gevallen bedrijven geen directe redenen zien om te vernieuwen. Als een backupsysteem werkt zien bedrijven weinig redenen om de noodzaak in te zien in de investering om van backup-naar-tape over te stappen naar backup-naar-disk of backup-naar-cloud.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.